tisdag, februari 12, 2008

Lite om Stångåstaden oxå

Göran Ericson, VD för Stångåstaden (allmännyttan), ska gå i pension och tidningarna skriver om detta här och här. Corren gör en stor sak av hans pensionsavtal. För mig är det inget konstigt. En bra VD ska kunna tjäna pengar även i ett kommunalt bolag. Dessutom har han varit bra för Stångåstaden. Nog om detta.

I correns intervju med Ericson säger han dock en del saker som stör mig.
Vilka politiska missar eller misstag är du mest ilsken på?
– De ännu inte startade bostadsprojekten på Folkungavallen och i Övre
Vasastaden är två plumpar i protokollet som visar att alla goda idéer inte blir verklighet i Linköping.

Är det lättare att jobba under s-styre än under en borgerlig
majoritet?
– Självklart märks det under vilken majoritet man
arbetar. Ägaren är ofta splittrad i sina roller. Vissa vill försvåra för oss och
värnar då till och med om våra konkurrenter.

Dessa två uttalanden visar att vi inte alltid delar samma historiebeskrivning. Övre Vasastaden bär faktiskt till största delar Stångåstaden ansvar för att det ännu inte blivit av. Här skrevs ett avtal som gav Stångåstaden en gräddfil gentemot andra aktörer. Jag skulle t o m kunna betrakta det som otillbörligt gynnande av allmännyttan. Trots detta så uppfyller man inte sin del av avtalet såsom den andra aktören i avtalet gjort. Hur många hyresrätter har Stångåstaden försökt bygga på plasten?

Den andra frågan är nog väldigt sammankopplad med den första. Att vi inte valt att fortsätta i den gräddfil som Stångåstaden tidigare haft tolkas som att vi vill försvåra för dem och istället gynnar deras konkurrenter. Detta visar att vi inte har samma syn på politikens roll. För mig är det viktigaste att vi gör det som är bäst för linköpingsbon. Inte att värna det ena eller andra bolaget. Jag kommer fortsätta värna denna princip. Det kräver ett nytänkande hos Stångåstadens nya VD.

Annars vill jag bara önska Göran lycka till med det du tar för dig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är en stor skandal att man ännu inte kommit igång med Övre Vasastaden. Botrygg bygger i alla andra städer förutom Linköping! Det är ett slöseri med resurser. Jag kan inte alla turer i detta, utan undrar bara varför man aldrig tycks komma igång med stora projekt i staden. Är det inte Stångåstaden som är lite sega? De verkar inte vilja något på allvar. Kanske tom. är en belastning för Linköpings utveckling? Sätt igång och bygg innerstad i Övre Vasastaden nu! var inte så fega hela tiden. Här vill vi också ha några skyskrapor!

Muharrem sa...

Anonym,

Håller med dig att detta dragit ut på tiden. Skulle varit igång för ett bra tag sedan. Men men, nu är det som det är. Kan glädja dig med att vi idag tar ett första principiella beslut om att köra detta nu. Det blir ett omtag, emn nu kör vi. Hoppas fler vill vara med denna gång.

Anonym sa...

Bra, kör detta nu! Det är viktigt för hela stadens framtida utvecklingskraft - alla innerstadsprojket är nog faktiskt livsviktiga för staden.