måndag, februari 11, 2008

Huvudduken ur ett turkiskt perspektiv

Huvudduken är ju en ständigt återkommande debattpunkt i Sverige. Eller åtminstone var den det. Nu hörs ju inte så mkt om detta. I Turkiet är det dock mer än en debattpunkt. Där är den en skiljelinje. Enda sedan staten skildes från religionen har huvudduken varit förbjuden vid landets högskolor. Men nu har det regerande AKP med stöd av det nationalistiska MHP avskaffat detta förbud. Nu får även flickor med huvudduk tillträde till högre utbildning. Det kan kännas konstigt att detta inte varit tillåtet förut. Men det gäller att förstå den turkiska historien för att förstå detta förbud. Ataturks vilja att utveckla Turkiet till en modern nation krävde att religionens inflytande på vardagslivet fick stryka på foten. För mig som liberal är det individen som ska stå i centrum, inte hur denne väljer att klä sig. Att då kvinnliga studenter med huvudduk har uteslutits från högre studier känns ganska olustigt. Samtidigt vill jag påpeka att jag har väldigt paradoxala åsikter gällande huvudduk. Jag kan se tydliga tendenser på att det finns patriarkala drag över den. Ex. unga flickor som tvingas bära huvudduk utan att förstå innebörden. Men jag kan också se att många kvinnor själva väljer att använda den. Vem är då jag att ta till storebrorfasoner och förbjuda dem att använda den. Åter till det turkiska exemplet.


Det har inte varit smärtfritt att genomföra denna ändring. I Turkiet finns en stark sammankoppling mellan det sekulära och förbudet mot huvudduk. Rädslan finns att Turkiet med detta beslut ska ta in på en väg smo får landet att likna Iran mer än det liknar andra västländer. En oro som med ganska stor sannolikhet är obefogad. Turkiet är en demokratisk stat med en stark sekulär tradition. Ett moderat religiöst parti kan knappast vilja, eller kunna, ändra på detta.Medierna har dock varit på hugget när det gäller upphävandet av förbudet. Medierna i Turkiet har en annan frmatoning än de vi är vana vid i Sverige. Där tar de gärna ställning inte bara i ledare och kolumner, utan även i artiklar som man vanligtvis väntar sig vara objektiva. T ex har Hurriyet idag en artikel med hög skrämselfaktor. Rubriken är ung. "Så här rapporterar utländska medier om Turkiet efter upphävandet av slöjförbudet". Sen följer en bild.Syftet är att försöka skapa en stämmning där befolkningen känner osäkerhet inför detta. Kanske inte för vad de tycker, utan för vad andra ska tycka. Nu ska ju tilläggas att c:a 2/3 av den kvinnliga befolkningen bär huvudduk av ngt slag. Den absolut mest frekvent förekommande är en huvudduk som täcker håret och inte ansiktet. Burka är en oerhört ovanlig syn på turkiska gator. Jag har nog sett fler använda burka i Sverige än vad jag har gjort i Turkiet.

Vad jag vill komma frm till i detta väldigt ostrukurerade inlägg är att försöka visa på ett väldigt paternalt sätt att försöka upprätthålla sekulariteten i ett land på bekostnad av individens eget val. Och som vanligt när det gäller frågor inefattandes religion så är det kvinnorna som får ta de hårdaste smällarna.

Inga kommentarer: