fredag, januari 25, 2008

Vad är priset för yttrandefrihet?

Det blev en annorlunda dag idag. Jag har fått vara med om att någon satt ett pris på yttrandefriheten. Min vän Johan Lundgren, tillika ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Linköping, blev uppringd av en man som sa sig vara från Kinesiska ambassaden. Han ville att Johan skulle stoppa ett kulturarrangemang som han påstod vara "antikinesiskt". Johan förklarade att det varken kunde eller ville han göra. Det som inte bryter mot lagen är inget som ska stoppas. Vi har yttrandefrihet i detta land och det ska respekteras. På detta var svaret att det vore synd att riskera de goda relationerna som Linköping har med Kina. Kort sagt, priset för goda relationer med Kina är att offra yttrandefriheten.

Johan har under dagen haft kontakt med den representant för Falun Gong i Linköping som varit med och locka hit den internationella grupp som skulle stå för det "antikinesiska" arrangemanget. Han har också haft kontakt med media. Det är väldigt starkt gjort av honom att så tydligt stå upp för demokratin och yttrandefriheten. Han vann all respekt av mig som jag kan ge.

2 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Om relationerna nu var så viktiga som de påstår, var det väl inte så smart av kineserna att bete sig på det viset? Deras handlande har ju knappast gjort svenskar (och än mer Linköpingsbor) mer välvilligt inställda till Kina som stat - det de försöker är ju i praktiken att trampa på fingrarna på er Linköpingspolitiker. Fråga mig inte hur de tänkt sig att det ska gynna relationerna mellan Linköping och Kina - deras handlande är verkligen att klampa i klaveret...

Muharrem sa...

Bra sagt Magnus. Ungefär så tänkte vi oxå. Affärer är affärer och de görs på affärsmässiga grunder.