fredag, november 30, 2007

Debatt om arbetsrätt

Har precis avverkat en paneldebatt i Företagarnas regi. Medverkande var bl a Henrik Gustavsson. Killen som drev ett byggföretag (HGS), skulle tvingas till kollektivavtal, vägrade, sattes i blockad, gick i konkurs och drabbades av personlig ekonomisk kris. Ja, ni vet det vanliga i Sveriges facklandskap. Med var också representant för facket via ombudsman i Elektrikerförbundet, representant för socialdemokraterna via ombudsman i Elektrikerförbundet. Ja, det är sant. Sossarna skickade ingen, utan tyckte att ombudsmannen för Elektrikerförbundet kunde representera även dem. Snacka om att blanda ihop sina påsar. Vem är folkvald och vem är intresseförening?

Ja ja, det var en givande förmiddag med ganska god samtalston. Johanna Stiern, debattredaktör på corren gjorde ett fantastiskt jobb och det märks att hon kan dessa frågor. Henrik Gustavsson gav sin bild av kampen mot facket och det är ganska hemskt att lyssna på. Riktigt sorgligt faktiskt. Hur en person så totalt kan krossas i fackets iver att spänna sina muskler. Tyvärr så verkar detta inte nå fram till närvarande ombudsmannen. Hans svar var ganska entonigt och gick ut på att vi måste ha schyssta villkor för de anställda. Att Henrik jobbade nära sin anställda, gav dem mkt bättre villkor än vad kollektivavtalet krävde och att ingen av de anställda ville ha ett avtal rinner liksom bara av facket.

Nu fick han i alla fall Sofi Appelgrens bok, Wild n´Fresh. Hoppas han läser den och funderar lite över framtiden.

torsdag, november 29, 2007

Resespel

Åh så kul. Det här är ett sådant där ganska enkelt spel som kan slå klorna i en under väldigt många timmar. Speciellt om man är tävlingsmänniska. Det är ett spel från Travelpod som erbjuder resebloggar och annat.

Spelet heter Traveler IQ challenge och finns i flera varianter. Du får helt enkelt testa dina kunskaper i städer, platser och huvudstäder på hela vårt jordklot. Den roligaste är Europa-varianten. Kom själv till level 8 med 103 133 poäng.

Tv´n är paj

Jaha. Där rök ett par tusenlappar. Perfekt nu inför julen. Det är väl slutsatsen av att vår tv la av helt plötsligt. Nu är det ju inte heller så att du bara åker och köper en tv. Ska det vara lcd eller plasma? Ska det vara HD-ready eller Full HD? Vilken storlek vill vi ha? Och vilken storlek behöver vi? Till detta kommer ju priset. Har inte lust att lägga 25 000 på en TV. Så nu ägnar vi oss åt andra aktiviteter istället. Finns ganska mycket att göra när TVn är ute ur ens liv. Bara man inte går och blir en sån där som lever utan TV.

Dagens I-lands problem: Vilken TV vill jag ha.

onsdag, november 28, 2007

Invandrarfri städning.

Mådde faktiskt riktigt illa, rent fysiskt, när jag hörde denna nyhet. 60% av städföretagen sa sig vara villiga att öppet diskriminera sin personal efter etnicitet för att få nya kunder. Helt otroligt att det fortfarande finns företag som kan tänka så kortsiktigt. All fakta visar tvärtom att de som satsar på mångflad är de som kommer stå som vinnare i framtiden. Det läskiga är att flera av dessa företag är anlitade av kommunen. Uppenbarligen är de villiga att begå kriminella handligar i sin verksamhet. Då bör vi allvarligt begrunda om dessa företag kan fortsätta med sina kommunala kontrakt. Enligt de mångfaldsklausuler som Centerpartiet förordar så skulle de företag som gör sig skyldiga till diskriminering riskera sitt kontrakt. Men jag vet oxå att de inte är fällda i en domstol, men det väcker ändå en tanke.

CUF Östergötland söker ombudsman

CUF i Östergötland söker en ombudsman som kan arbeta deltid med att sprida vårt glada budskap till yngre. Är du en samhällsintresserad ung person som vill vara med och driva Sveriges mest spännande ungdomsförbund framåt, så hör av dig. Det här är ett av de mest spännande jobben en kan ha.

lördag, november 24, 2007

Luke Skywalker var ett soc-barn

Igår hade vi några vänner på middag. Väldigt trevig tillställning om jag får säga det själv. Efter några glas vin så gled konversationen iväg så som den kan göra ibland. Helt plötsligt satt vi och diskutterade Star Wars. Det lustiga är att vi diskutterade ur ett sociolgiskt, eller beteendevetenskapligt, perspektiv. Mitt i den heta diskussionen kommer århundradets citat. Anna säger -Luke är ett soc-barn. Så for samtalet iväg ännu längre. Men visst har hon rätt. Ett barn som växer upp med sina avlägsna släktingar i en öken, har en robot som bäste vän och har rövare och banditer i sin omgivning skulle väl ha rönt de sociala myndigheternas uppmärksamhet.

Ja ja, så kan ett samtal vid middagsbordet på Vädursgatan te sig. Tack för igår!

tisdag, november 20, 2007

Grå vardag

Livet som fötroendevald är inte så glamoruöst som vissa kanske kan inledas att tro. Tvärtom så är det ganska ordinärt de flesta stunder. Sitter t.ex. nu i ett grådaskigt Linköping och går igenom c:a tiotusen mejl (snarare 200, men känns som tio tusen). Missförstå mig inte nu. Jag älskar att få mejl och jag läser alla. Men har man inte haft tid att kolla mejlen på en tid så blir det mkt att läsa och svara på på en gång. Ska snart vidare på förmöte med mina Alliansvänner inför morgondagens nämndsammanträde. Inga revolutionerande saker där, men väl så viktiga.

Längtar efter lite sol och värme.

lördag, november 17, 2007

Avslutningsfest

Det gick fort. Det var den ungefærliga reaktionen på landsmøtet. En dag, sen var det øver. En bra stæmma med många eminenta personer nærvarande. Fick møjlighet att personligen hælsa på och tala med Fogh-Rasmussen. Spænnande!

Men nu ær det fest. Ska bli spænnande att se hur Venstre-mænniskor festar. De har hypat upp festen ganska ordentligt. Gæller att se om de håller vad de lovar :) Men det tror jag. Blir nog en sen morgon imorgon.

Fogh-Rasmussen

Danmarks statsminsiter, Anders Fogh-Rasmussen, har precis avslutat sitt inledningstal på landsmøtet. Ett riktigt vinnartal. Før tredje gågngen kan han utropa sig till statsminster och med ett massivt folkligt stød dessutom. Hans tal handlade vældigt mycket om framtiden. Han bjød in till breda politiska øverenskommelser och vælkomnade Ny Alliance till Folketinget. Han hade dessutom en lång utlæggning om miljøn. Målsættningen ær att vara sjælvførsørjande med energi i framtiden.

En stor del av talet handlade asylpolitiken. Hær mærktes det att han var besværad. Særskilt då han tog upp frågan om arbetskraftsinvandring. Ska bli spænnande att følja hur en bred uppgørelse både med Dansk Folkeparti och Ny Alliance utvecklas.

torsdag, november 15, 2007

Landsmöte

Imorn bitti bär det av till Danmark. Ska representera Centerpartiet vid Venstres Landsmöte. Verkar som om det kan bli en fest i helgen. Ganska häftigt att en borgerlig regering för tredje gången i rad blir vald. Men det är inte så konstigt egentligen. De har ju lyft Danmark till skyhöga nivåer. ett ekonomiskt under om ni så vill. Ska bli väldigt spännande att följa landsmötet på plats. kan bli lite si och så med bloggandet, men jag ska försöka rapportera direkt från Danmark.

onsdag, november 14, 2007

Är julrean redan här?

I dagens corren finns en artikel om kommunens försäljning av kommersiella fastigheter. Rubriken på artikeln är "Borgarna startar stor fastighetsutförsäljning". Den som läser får nästan känslan av att kommunalråden står på torget och säljer fastigheter till första bästa köpare, till vilket pris som helst. Fastigheterna slumpas bort.

Detta är givetvis inte fallet. Fastigheterna kommer säljas till marknadsmässiga priser och kommer gynna alla kommuninvånare. Men som vanligt så finns det de som inte vill sälja kommunens kommersiella delar utan behålla dessa i egen regi och konkurrera med privata intressenter. Lena Micko säger så här till corren:
– Vi vill slå vakt om ett bredare kommunalt långsiktigt ägande och anser att
vi definitivt ska behålla ett och annat russin i fastighetskakan. Vi ska
fortsätta att äga våra stadsdelscentrum eftersom vi annars förlorar våra
möjligheter att utveckla stadsdelarna för de boendes bästa.

Ja, för kommunala centrum är ju typisk kommunal kärnverksamhet. På vilket sätt kan kommunens ägande gynna utvecklingen av stadsdelscentrum undrar jag? Kanske det är dags för kommunala livsmedelsaffärer?

Solidaritet

Hur länge har vi inte lyssnat på vänsterns förhandstolkning av begreppet solidaritet? Nu räcker det. Solidaritet betyder inte orättvisa och det är just orättvisa som väsntern levererat. Magnus Andersson skriver en fantastisk debattartikel på aftonbladet som visar hur verklig solidaritet kan se ut. Läs och grunna.

måndag, november 12, 2007

Danska valet

Imorn är det dags. Danskarna ska välja regering. Kommer bli oerhört jämnt enligt mätningarna. Anders Fogh Rasmussen har under de senaste åren förvandlat Danmark till ett ekonomiskt under, där arbetslösheten snart är ett minne blott och arbetslinjen är det som gäller. Väljarna har belönat hans tidvis tuffa politik genom att flera ggr ge honom förnyat förtroende. Undrar om de gör så även denna gång?

Dansk Folkeparti verkar oxå gå mot att tappa inflytande över politiken. de har de senasre åren haft strypgrepp om dansk inrikespolitik vilket gett dem oerhört inflytande. Tyvärr har det även gjort att Danmark har bland Europas tuffaste invandringsregler. Det blir spännande att se hur de, oavsett regering, kombinerar detta med ett enormt behov av utländsk arbetskraft. För det kommer de att behöva. Bristen på arbetskraft är nu väldigt påtaglig och kommer inom en snar framtid få ekonomiska konsekvesner.

Blir väldigt spännande att följa Naser Khaders Ny Alliance. Kommer de in i Folketinget eller inte? Khader är ju en oerhörd personlighet så det vore ju tråkigt om han inte kom med. Han verkar nu oxå ha valt att stödja Fogh-Rasmussen vilket tyder på ytterligare en mandatperiod med borgerlig regering.

Jag kommer besöka Venstres landsmöte nu i helgen. Undrar om det blir feststämmning eller gravöl? Hoppas på fest!

lördag, november 10, 2007

Ledig?

Den senaste tiden har jag varit överbelammrad med arbete. Jättekul att ha mkt att göra, men ibland behöver man ta det lugnt. Därför ska jag ta det lugnt i Skene i helgen. Blir lite kalas och annat trevligt.

Men innan jag åker ska jag förbi Systembolaget i Skäggetorp. Efter en hård fajt stod det klart att bolaget flyttar. Idag är det dags. Nu ska portarna öppnas för sista gången och kunderna måste ta sig ut till Tornby nästa gång de vill handla lite dricka. Det blir lite intervjuer med tidningarna om de känslor som finns nu. Jag kan bara säga att visst vore det trevligt att ha kvar Systembolaget, men vi ska inte lägga oss ned och dö bara för att de flyttar. Nu blir det till att ta krafttag och ge plats för den entreprenörsanda som behövs.

torsdag, november 08, 2007

Touché Tobbe

Igår hade Torbjörn Gustavsson en liten passning till mig i sin spalt. Han undrade varför jag hade så få länkar på min blogg. Särskilt konstigt tyckte han det var med min mångfaldsvurm att samtidigt nästan bara länka till centerpartister.

Kan bara säga: Touché. Inget annat än lathet ligger bakom detta. Jag läser givetvis väldigt många fler bloggar, däribland Torbjörns egen. Men nu måste jag också visa vilka jag läser genom att länka.

Bästa Elvislåt genom tiderna: In the ghetto

onsdag, november 07, 2007

Fiffel och båg

Nu går drevet igen. Svarta tjänster bland politiker är det som står i fokus. Visst, det är bekymmersamt när politiker inte själva följer de lagar som de skriver. Och visst, det är helt förkastligt att de gör sådant. Så självklart så förtjänar de att få sig lite offentlig stryk. Men det börjar nu mer och mer likna ett mediadrev. Känns som om vi silar mygg och sväljer kameler.

Finns det fläckfria politiker förrästen? Dagens corren visar att bland de östgötska politikerna oxå finns de som betalat svart. Både nuvarande Ks-ordförande i Linköping, Paul Lindvall, och förre, Lena Micko, har gjort det.

Via Annie Johanssons blogg hittade jag en väldigt intressant film oxå. Den som undrar varför Mona Sahlin varit så tyst kring den senaste tidens händelser får svar här.

måndag, november 05, 2007

Brödbak

Igår fick jag ett infall. Bestämde mig för att baka bröd. Vi har en suverän degmaskin hemma som sällan används (men den är j....t snygg), så jag tyckte den borde få luftas lite. Det blev solrosbröd. Mums! Men jag ska erkänna att det inte är så lätt att baka. Ja själva bakandet går ju bra, men vi har ju Årets Hembakare i kommunen så pressen är oerhörd. Christian Gustavsson, landstingsråd, har ju fått bära den titeln. Trots pressen så lyckads bröden faktiskt väldigt bra. Har precis avnjutit en lunchmacka med mitt hembakta bröd. Kanske borde satsa på att oxå få den ärofyllda titeln?

Läs gärna Christians blog oxå. Den har blivit riktigt bra nu när han bytte utseende.

fredag, november 02, 2007

Höghusets fiender kliver fram

I dagens corren finns den första av fyra artiklar om arkitektur. Jätteroligt att detta spännande ämne behandlas. Jag tycker att arkitektur är bland det mest spännande som finns. Spännande är att de också väljer att låta en känd Linköpingsarkitekt skriva en av dessa artiklar (fast han väljer att inte skriva under med sitt eget namn av någon anledning). Det är Bo Sunberg. I artikeln får jag en hel känga av honom för mitt vurmande för höghus, speciellt det i Berga:
Muharrem Demirok som är ordförande i kommunens teknik- och
samhällsbyggnadsnämnd gillar uppenbarligen höga hus. Jag får en annan obehaglig känsla när jag ser skissen med sin kompakta 50 meter långa husmur mot Söderleden och mot Berga kyrka med sitt klocktorn som kommer att se löjligt litet ut i framtiden.

Till detta ska vi väl lägga att det är Bo Sunberg som ritat Berga Kyrka. Självklart vill han inte att fokus ska bort från hans byggnad. Han vill väl inte hamna i Gert Wingårdhs skugga.

Han fortsätter i samma stil:
Vad är det som gör höghus så lockande för makthavare? behovet av symboler
för tillväxt och betydelse, ibland också makt. Det beskrivs ofta som en önskan
att ”sätta en plats på kartan”. Kanske finns det ett behov av landmärken för att
underlätta orienteringen.

OK, det där är bara lågt Bo. Visst är det enkelt att angripa ngn som gillar höga hus med att vara fixerad av att bygga monument. Men skärp dig Bo. Skulle jag vilja lämna en stor fallossymbol som monument över mig själv i Linköping? Sådant komplex har jag inte!

Det värsta kommer längre ned i texten. Uppenbarligen är Sundberg besatt av att kritisera Wingårdh:
Muharrem Demirok säger sig vara arkitektnörd, men det finns många olika
uppfattningar om god arkitektur och många inom arkitektkåren är förskräckta över Gert Wingårds marknadsföring av höga hus. Han tycks ha blivit något av ett
varumärke. Stad efter stad vill ha en wingårdare. Han har dock ännu inte lyckats
i Stockholm.
Bo Sundberg har kanske missat att det är fler storstäder som valt att använda Wingårdh. Berlin och Washington DC är några exempel. Hur många storstäder har Sundberg fått agera i? Kanske skulle Sundberg ta och läsa måndagens DN där Stockholms planer att växa på höjden finns med. Kolla också medföljande grafiska karta. Lejonparten av husen är ritade av Wingårdh och inget av Sundberg.

Jag tar det dock som en komplimang att Bo Sundberg väljer att ägna så stor plats åt att såga mig och Wingårdh. Att bli omnämnd av en känd arkitekt är kul, även om det är kritik. Läs gärna mitt svar här.

torsdag, november 01, 2007

Hjälp!

Satt å läste Dagens Samhälle imorse och höll på att sätta kaffet i vrångstrupen, flera gånger. Första gången jag nästan storknade var när jag läste en nyhet om att Nacka avskaffar den kommunala hemtjänsten. Lugn, det var inte det som chockade mig. Tvärtom så gladde det mig eftersom brukarna sagt sitt. Nej, det som chockade mig var vilket motstånd detta mötte. Kommunals lokale ordförande säger att detta är "Helt vansinnigt" eftersom de flesta saknar kollektivavtal. Såja, kollektivavtalet är viktigare än vad de äldre vill. Folkpartiet går emot sina kollegor i styret och säger att "detta är ett ideologikt beslut". Kul att läsa att folkpartiet struntar i ideologi. De fortsätter genom att säga att valfriheten begränsas genom att den kommunala utföraren läggs ned. Hur kan valfriheten begränsas när det finns över 40 andra aktörer att välja mellan. Kanske mest chockerande i detta var att läsa tjänstekvinnans utlåtande där hon hävdar att de inte har likvärdiga villkor som de privata. Om de skulle ha det så skulle de kunna spara 1 miljon. Nyhet, i underlaget framgår det att underskottet ligger på 6 miljoner. Även med en besparing på 1 miljon så fattas det 5 miljoner. Det är så typiskt att så fort en offentlig institution hotas så springer alla till dess försvar. Varför spelar det ngn roll vem som utför den. Principen måste väl vara "bästa tjänst för billigaste peng", eller som Erik Langby, Ks.ordf, säger "det finns ju inga kommunala livsmedelsaffärer"

Andra gången jag fick mig en ordentlig käftsmäll var när jag läste en insändare från Barbro Engman, Ordf. i Hyresgästföreningen. Hon skriver tårdrypande om de ungdomar som vill ha en bostad men inte kan få det eftersom marknade fått säga för mkt. Hon har ett helt absurdt resonemang där hon kräver konkurrenskraftiga villkor för hyresrätten, samtidigt som hon kräver ökade subventioner. Det mest korkade citatet i debattartikeln är detta;
Vad som krävs är mindre marknad och inte mer. Marknadsreceptet har gällt i
snart tjugo år och bara ökat problemen.

Har kvinnan levt på mars? Ingen marknad är väl så reglerad som bostadsmarknaden. Så argumentet om att marknadskrafterna fått styra fritt och ställt till med bekymmer är befängt. Vad som är verklighet är att personer som Barbro Engman fått allt för stort inflytande över bostadsmarknaden. Hennes enda intresse är att hålla liv i en organisation med flera tusen personer som är beroende av en lönecheck eller arvode från henne. Lösningen är ju att politiker och intressegrupper måste ta ut sina fingrar ur syltburken och faktiskt låta marknaden styra lite självständigt.