tisdag, augusti 28, 2007

Kommunalt exportbolag inför rätta

Idag är det höstens första fullmäktigemöte. Ganska diger lista med en del spännande ärenden. Det ärende som kanske är av störst intresse är den laglighetsprövning som kommunen står inför när det gäller inrättandet av sitt exportbolag "Waste-to-energy". Det är Jan Åndell och en person vid namn Emil Persson som anmält kommunen för lagbrott mot kommunallagen. Nu ska detta prövas av länsrätten. Sist detta ärende var uppe i Kf så röstade jag för en återremiss med flera andra, men vi fick ge oss. Nu handlar det dock om formalia där det ska utrönas om kommunen gjort fel eller inte.

Det ska bli väldigt spännande att se vad utslaget blir och jag hoppas att länsrätten tar detta ärende på största allvar. För i detta och liknande ärenden finns ingen direkt norm för vad som är rätt eller fel. Ett prejudicerande fall vore alltså på sin plats.

måndag, augusti 27, 2007

Maud ryter till!

"Nu får det räcka", ryter Maud åt riskkapitalisterna i SvD. Å jag håller med henne. Den privata näringen har inte insett värdet av att satsa på miljöteknik. Snart så missar vi denna chans att faktiskt ta täten när det gäller företag sysselsatta inom miljöindustrin. Sverige ligger i täten idag vad gäller miljöteknikföretag, men än så länge är detta en bransch som inte kan mäta sig med de verkligt stora och tunga teknikföretagen. Om vi vill att detta ska bli ngt annat än en nischbransch i Sverige så måste det till privat kapital. Annars finns enbart två vägar att gå och ingen av dessa lockar mig.

Den ena är att andra länder tar över täten, såsom USA, Kanada, Kina eller Korea, och vi tvingas se investeringarna gå till andra länder. Sverige tvingas då importera denna kunskap och vi blir återigen beroende till andra länder för vår energitillgång.

Den andra vägen är att offentliga bolag tar över täten. Det finns redan idag en mängd kommunala bolag som sysslar med miljöteknik och de är bra på det de gör. Risken är bara att vi står inför en framtid med gigantiska kommunala holdingbolag som agerar globalt och där allmänhet och media saknar insyn. Vi får en framtid där de stora bolagen är offentligt ägda och där skattemedel används som riskkapital. En sorts socialistisk våt dröm.

Nej, riskkapitalisterna i Sverige måste börja se verkligheten och inse att miljöteknik inte är någon ny gröna-vågen, utan att det här finns pengar att tjäna samtidigt som vi garanterar vår egen överlevnad. Allt prat om att näringslivet måste få större spelutrymme och att företagandet måste göras enklare är på god väg att förverkligas med den nya regeringen, men då måste oxå de kapitalstarka grupperna vara med och våga satsa. Riskkapitalisterna kanske ska börja ta några risker.

fredag, augusti 24, 2007

Inget förblir sig likt i Linköping!

Som ansvarig för samhällsplaneringen i Linköping så får jag ta del av massor av spännande projekt och ett överflöd av suveräna idéer. Jag tänkte nu dela med mig av några av dessa idéer och projekt som finns för Linköping.


Övre Vasastan är ett av våra mest ambitiösa
citynära bostadsprojekt. Ett enormt område
som idag mest består av industrier ska omvandlas till ett skithäftigt bostadsområde.
Området kommer innehålla c:a 2 000 lgh med
olika upplåtelseformer. Men den som blir sugen på att genast flytta in får tyvärr hejda sig lite. Området beräknas fullt utbyggt först om 10-15 år.

Folkungavallen är kommunens stora
idrottsanläggning. Den ska flyttas till en bättre
plats och på den nuvarande platsen ska det byggas bostäder. Det här kommer bli ett skithäftigt område. Ett helt nytt innerstadskvarter med möjlighet till cityboende.En storstad behöver ju inte bara nya fräscha bostäder i city, utan det behövs ju faktiskt oxå livsrum. Därför satsar vi hårt på att försköna staden och lyfta fram de pärlor vi har. S:t Larsparken är en sådan pärla som behövde en make-over. Snart står den klar och den kommer bli grym. En ny mötesplats mitt i city.Berga är det område som kanske genomgår den största omdaningen idag. Från att ha varit ett bostadsområde med ganska dåligt rykte så kommer det nu att bli ett av de coolaste. Höghuset som ska byggas är ritat av Gert Wingårdh och jag tycker det är skitsnyggt.
Stadsdelsomvandling behöver inte vara ngt svårt, utan det kan vara riktigt kul och resultatet blir jättebra. För den som har tid så rekomenaderar jag en vandring i Berga för att få en referens före och efter.

torsdag, augusti 23, 2007

Privata bibliotek


Smaka på det ordet. PRIVAT drivna bibliotek. Nu går väl varenda vänstermänniska upp i sina sömmar. För inte kan väl ett bibliotek drivas privat? Jo det kan det och det ska det. I alla fall i Linköping. Det är Kultur- och fritidsnämnden som ska pröva detta. Ordförande Johan Lundgren talar idag i radio om detta. Väl värt att lyssna på. Johan är suverän. Det är ganska fascinerande att höra hur journalisten förundras över detta och försöker med alla medel att hitta en hake. Men tyvärr, här finns ingen hake för som annan offentlig verksamhet på entreprenad så äger vi fortfarande allt, medan driften sköts av någon som är specialiserad på sådant.

Nya butiker gör city mer spännande

Igår var det dags för det senaste tillskottet av spännande butiker i city. Det var Designtorget och Barista som slog upp sina dörrar vid ett kvällsmingel. Designtorget tillhör den kategori butiker som jag bara älskar. När jag gick där igår kväll for en enda känsla genom kroppen, VILL HA. Så mkt snyggt samlat på en enda plats kan inte vara nyttigt, men ack så kul. Barista hade jag faktiskt inte hört talas om förrän de bestämde sig att etablera i Linköping. Det är ett café som har specialiserat sig på Rättvisemärkt kaffe. Härligt! Nu kan man sitta å dra i flera timmar med ngt dövat samvete.

Vet inte om det var bubblet i kroppen eller en genuin känsla, men jag kommer nog besöka denna plats flera gånger.

tisdag, augusti 21, 2007

Linköping en storstad

För mig är begreppet storstad mångfacetterat. En stad som London är en storstad, men det är också Stockholm med typ 1/10 av befolkningen. Så begreppet kanske inte bara går att hänvisa till befolkningsmängden, men visst måste det finnas en koppling. Sen går det ju inte att alltid göra internationella jämförelser när man talar om storstäder. Befolkningen måste stå i relation till den totala populationen i landet och regionen. Känslan som en stad ger är oxå väldigt viktig. En mindre ort kan ge känslan av att vara mkt större en vad den är, enbart beroende på de vibbarna vi får. Helsingborg är ett tydligt exempel. Ingen storstad med internationella mått, men den som varit i Helsinborg vet att staden andas storstad. Norrköping är en annan sådan stad. Alla som strosar runt i innerstan får känslan av att gå runt i en mkt större stad. Detta medför en mängd saker som den mindre orten saknar. Känslan som vi får i maggropen är viktig då det gäller att locka till sig kompetens, nya idéer och nytt tänkande.

Varför skriver då jag allt detta. Jo, vad jag vill komma till är att jag har en debattartikel om just detta kopplat till Linköping i dagens Extra Östergötland. Tyvärr finns den inte på nätet, men håll till godo.

Linköping. Snart en storstad.

Sen jag flyttade till Linköping 1998 har jag bekymrat mig över uttrycket ”Norrköping är den lilla storstaden och Linköping är den stora småstaden”. Jag håller helt med om att Norrköping ger känslan av en storstad. Kanske inte ett New York eller Paris, men absolut en nordisk storstad. Men jag kan definitivt inte hålla med om att Linköping skulle vara en småstad. Speciellt inte med den utveckling som sker i staden nu. Den som besöker Linköping idag märker att det inte är samma stad som för fem år sedan. Det är en ny stad som blommar ut. En storstad som gömts bakom skepnaden av en småstad. Överallt är det någonting på gång. Det byggs nya hus mitt i city, S:t Lars parken rustas upp för att bli en mötespunkt, Citybeachen lockar fler att komma ner på stan och överallt är uteserveringarna fulla. Men det är inte bara mitt i stan som det händer saker. Det planeras för flera skyskrapor runt om i kommunen, en ny fotbollsanläggning ska börja byggas och ett helt nytt, modernt bostadsområde planeras på Djurgården.

Människor jag möter kommer ständigt med nya idéer om hur kommunen kan fortsätta sin utveckling och hela tiden försöker vi locka fram det som är vackert och spännande i staden. Förra årets succé med Novemberljus kommer få en uppföljare i år, tillsammans med fler ljussättningar. Vi har precis korat Årets uteservering i samarbete med Cityföreningen. Trädgårdsföreningen fortsätter locka besökare och arrangemang. Linköping genomgår nu en total ansiktslyftning för hela innerstadsområdet. Målsättningen är klar. Vi spänner bågen högt och säger att vi ska bli Årets Citykärna 2008.

Men detta går inte av sig självt. Kommunen kan planera och bygga hur mycket som helst. Om det inte finns människor som fyller det utrymme vi bygger så spelar det ingen roll. Därför är det viktigt att alla Linköpingsbor känner sig delaktiga i den utveckling som nu sker. Min förhoppning är att vi tillsammans kan komma ifrån begreppet med Linköping som en småstad. Linköping är en storstad!

Muharrem Demirok (c)
Ordförande Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden, Linköping

Den ohederlige Svennis

Det här är en sak som jag länge velat skriva, men faktiskt ryggat från. Svennis har ju närmast upphöjts till helgon i Sverige, så hur kritiserar man ett helgon? Carl Rudbeck visar hur det går till i en debattartikel i dagens Expressen. Suveränt skriven!

Han sätter på ett fantastiskt vis fingret mitt på den ömma punkten som hela svenska folket och journalistkåren med stora möda försökt glömma bort. Tron har varit att om vi inte talar om de suspekta turerna kring Svennis, Manchester City och Thaksin Shinawatra så kommer de så småningom falla i glömska. Men likt barnet som skriker ut att kejsaren är naken, så har nog Rudbeck gjort det samma. Nu måste vi ta ställning till detta.

Huvudproblemet är om det är OK för Svennis att helt blunda för det faktum att hans boss står anklagad grova korrumptionsbrott? Vi vill väl inte förknippa Svennis med några skumrask affärer. Vi vill kanske även försvara Thaksin med att säga "att han blev ju avsatt av en militärjunta", enbart för att kunna avfärda alla misstankar om oegentligheter kring Svennis. Men faktum kvarstår. Thaksin är ingen just kille. Den förmögenhet han byggt upp skulle nog inte klara av att granskas i dagsljus. Och varför valde han att lagom tills hans avsättande föra ut alla pengar ur landet om inget var mysko? Han visste att hans tid var räknad och gjorde som alla andra suspekta regeringsrepresentanter som robbat sitt land. Han förde ut pengarna och drog sen själv, lagom innan en militärkupp. Och allt detta måste väl Svennis fundera över.

Men han är ju vår Svennis. Han är Svennis med hela folket. Killen från Torsby som förde den svenska fanan högt i världen. Han som lyckades ta över hela det engelska landslaget. Han som vunnit massor av pokaler i Europa. Han kan väl inte vara ohederlig. JO. Svennis har blundat för den politisering som fotbollen genomgått, där suspekta miljardärer köper fotbollslag som en statussymbol. Alla verkar blunda för detta, mest av alla de regeringar där de investerar. Men även klubbarna som de köper. För visst är det härligt med nya spännande miljardärer som stör pengar kring sig som vore det smågodis.

Detta är en helt annan värld än den i Torsby där Svennis tränade för att han tyckte det var kul. Nu är det ett helt annat bollspel. För att citera Al Pacino i Carlitos Way;
You a gangster now. You can't learn it at school... you can't have a late start.

måndag, augusti 20, 2007

Årets uteservering

Har precis varit och delat ut pris till "Årets uteservering". Det gick till Yngves café. Detta pris är nytt för i år och tanken är att vi ska fortsätta varje år. Men det är inte kommunen som utser vinnaren, utan det sker via en omröstning. Allt sköts sen av Cityföreningen. Min ambition är bara att försöka fästa uppmärksamheten på att kommunen, politiker och tjänstemän, kan inte forma en stad. Visst, vi kan bygga mkt och asfaltera. Men utan alla dessa människor som har en enorm drivkraft så spelar det ingen roll. Min roll i detta blir bara att möjliggöra för alla som vill ha en fantastisk stad att oxå få det.

Så besök gärna Årets uteservering å ta en kaffe, eller nåt. Kom sen gärna med idéer om hur Linköping kan fortsätta utvecklas.

söndag, augusti 19, 2007

Piss off Östgötatrafiken

Nu är jag riktigt jävla sur på östgötatrafiken. Fick hem en folder i brevlådan idag, "Nu går vi en match mot kontanterna". Där anges fyra tips för bussresenärerna.

1. Betala inte kontant ombord om du inte är tvungen. Det är dyrt!
Jag kan väl köpa argumentet att vi ska gå mot ett kontantlöst samhälle. Det känns faktiskt tryggare. Men då ska alternativen fungera och finnas på plats.

2. Gör det till en vana att besöka våra försäljningsombud - det lönar sig!
Ett tips, skaffa fler försäljningsombud och placera dem på platser där de flesta kan nå dem utan att behöva traska långa sträckor - det lönar sig. Ju enklare det blir att gå in till ett ombud, desto fler kommer göra det. I dagsläget finns 16 platser i Linköping, på 136 000 invånare. Få den ekvationen att gå ihop.

3. Fundera på dina resvanor och välj betalsätt utifrån dem.
Här kommer den riktigt stora blåsningen. Om du kommer utifrån eller bara åker sällan, då vill du bara ha en enkelbiljett. Men det blir nu dubbelt så dyrt att köpa den på bussen, från 20 till 40 kr. Och om du vill köpa en sms-biljett så är den faktiskt dyrare än den reguljära biljetten är, var. Den kostar 23 kr + operatörsavgift. Skulle du vilja ladda ditt värdekort på bussen så tillkommer en "ombordsstigningsavgift" på hundra kronor. Ett värde kort för 100 kr kostar således 200 kr. Allt för att få bort kontanterna. Så om jag har ett värdekort och ska använda det, men av någon anledning har jag inte tillräckligt på det (kan vilja ta med mig en vän, kan ha glömt ladda det eller en miljon andra anledningar) så måste jag välja mellan att betala 100 kr extra eller gå av bussen och vandra den kilometern som det är till närmaste försäljningsställe och ladda det. Ahh, skyll dig själv som inte har koll på ditt värdekort kanske ngn säger. Piss off säger jag, för jag är kund och enligt den markandsorienterade filosofin så "har kunden alltid rätt".

4. Håll utkik efter nya betalningssätt
Här kommer den verkliga idiotins ansikte fram. Fler betalningssätt är på väg, såsom försäljningsautomater, Internetbetalning o.d., men de kommer inte förrän ngn gång under 2008. Vilket företag vid sina sinnes fulla bruk inför ett system som påverkar sina kunders vardag så pass utan att ha de nya och möjligtvis acceptabla lösningarna på plats? Jo, bara ett företag inom den offentliga administrationen.

Jag har irriterat mig enormt mkt på detta. Inte för att jag har ngt emot att vi får bort kontanthanteringen på bussar, för det kan vara ett problem. Inte heller har jag ngt emot att bolaget värnar om sina anställda, tvärtom. Men ngn måste väl oxå tänka på kunden.

Ser vi sen på Stockholm som har infört ett liknande system så kan vi se markanta skillnader. Där är en kontantbiljett billigare om du köper den via sms än om du köper den kontant. Inte heller väljer man att göra ett påslag om 100% vid köp i biljettluckan eller på bussen. Förköp eller sms-biljett kostar 13 kr medan kontantköp kostar 20 kr. Ett påslag på 7 kronor. Här går vi åt motsatt håll.

Jag irriterar mig oxå över hur de försöker marknadsföra detta. Håll i er nu, för Östgötatrafiken erbjuder en present till de 4000 första som laddar ett värde- eller periodkort. En mobilsnodd. Ahh, jag blir helt till mig. En mobilsnodd! Vilket geni i styrelsen kom på detta förslag. Vi skiter i att få systemet att funka först, vi försämrar för alla, men vi ger dem en mobilsnodd så blir nog allt bra.

Ett ord till Östgötatrafikens styrelse; "Förstår ni inte att ni drar ert varumärke i smutsen, och det är ett varumärke som byggts upp med hjälp av skattemedel. Lite mer försiktighet är på sin plats. Annars är mitt tips att avgå och tillsätt en helt opolitisk styrelse.".

fredag, augusti 17, 2007

Östgötatrafiken är ute och cyklar

Idag läser jag i corren att Regionens kollektivtrafikbolag planerar att höja priset på kontantbiljetter från 20 till 40 kr. Man har redan dragit ned på möjligheten att köpa värdekort efter 14.00 alla dagar. Kan kännas lovvärt då flera busschaufförer råkade ut för rån. Men då det görs stora förändringar i resenärernas möjlighet att betala så behövs det erbjudas minst lika attraktiva alternativ. Och här brister östgötatrafiken å det grövsta. Värdekorten går att köpa enbart på 16 ställen i hela stan. SMS-biljetterna som skulle vara så attraktiva blev i slutänden dyrare än det kontanta alternativet. Så östgötatrafikens vällovliga syfte måste även fyllas med fungerande alternativ. Jag kan inte låta bli att även vara lite konspiratorisk. Undrar om inte kontantbiljetterna fördyras för att få systemet med sms-biljetter, som det stasats mkt i, att fungera? Måste vara ett geni som kom på idéen. Bara detta geni inte inför en prioritetslista för kollektivtrafiken ;)

Kanske dags att se över hela organisationen med östgötatrafiken.

torsdag, augusti 16, 2007

Sjukskrivning är ingen medicinsk behandling

Den senaste tidens heta debatt om sjukskrivningarna har väl inte gått osett förbi någon. Men det har utvecklats till en av de mest snedvridna och konstigaste debatterna jag sett, någonsin. Alla är vi överens om att det är sjukt att massor av männsikor ganska likgiltigt har sjukskrivits och att detta är ett problem. Det är ett ekonomiskt problem för den som drabbas, men också för samhället. Men främst så är det en personlig tragdei. Att hamna utanför och ibland placeras i något som faktiskt kan kallas för husarrest. Jag tror inte heller att någon som är sjukskriven vill vara hemma. Egentligen är det sjukt att behöva skriva så. För vem skulle vilja vara sjuk. Det hörs ju oxå på namnet, sjukskrivning. Men ibland blir vi sjuka och behöver ta igen oss.

Nu har dock debatten vänt och förslget sågas som fientligt mot de som är sjuka. En idiotisk tolkning av förslaget. De som lider av utmattningssyndrom, "utbrändhet", ska nu istället få mer behandling och mindre av hemskickande. Men så får man tydligen inte säga, utan i Sverige ska de som är utbrända skickas hem utan att någon tydlig behandling ges eller att rehabiliteringen dröjer. Patienten ska tydligen utföra självbehandling. Ann-Charlotte Marteus på Expressens ledarsida har en fantastisk text om detta idag. Absolut läsvärd för den som faktiskt tror på att all förändring inte är av ondo.

Kommunalrådet Gösta Gustavsson, 60 år

Igår fyllde Gösta Gustavsson 60 år. Ett stort grattis!

Jag fick lära mig en nyttig läxa igår. Ha aldrig öppet hus vid födelsedagar. Det var fullt med människor, trevligt iof, men man vill ju ha lite mysigt på födelsedagen. Men det var trevligt. God mat, trevliga människor och en massa paket.

onsdag, augusti 15, 2007

Cannabis i kommunens planteringar

Läser i dagens tidningar att det kan ha introducerats en ny växtsort i den kommunala växtfloran, nämligen cannabis. Växten torde inte förekomma naturligt och jag kan försäkra om att kommunen inte gett klartecken till att plantera ut den. Men vi är ännu inte säkra på att det rör sig om cannabis. En polis uttalar sig så här,

– Det skulle kunna vara cannabis eller industrihampa. Men jag är inte säker. Det luktar mer tomat än cannabis.


Vad det än rör sig om så har det väckt uppmärksamhet. Både linköpings tidning och corren skriver om det.

Vi får bara hoppas att inte alltför många drogliberala individer börja rycka upp kommunens planteringar nu i hopp om det går att "röka".

tisdag, augusti 14, 2007

Den turkiska oppositionen uppnådde inget

Idag blev det officiellt, det som vi nog alla anade. Abdullah Gul nomineras som presidentkandidat i Turkiet. Har tidigare skrivit om detta bl.a. här. Hans tidigare nominering leddde ju till att oppositionen gick i taket och resultatet blev nyval, bara månader innan det egentliga valet. Vad som nu står klart är att regeringspartiet AKP hanterade situationen exemplariskt medan oppositionen spelade alla kort fel och inte tänkte på annat än makten.

Om vi ser på hur oppositionen agerade så är det intressant. När AKP förklarade att de nominerade Gul blev det ett ramaskri bland oppositionen i form av CHP (socialdemokrater). Efter det klev militären in i bilden och CHP kände att de fick värdefullt stöd. Sedan tog massiva folkliga protester vid gentemot regeringen. AKPs motdrag blev att hävda sin majoritet i riksdagen, i form av 37% av rösterna i valet. Men varken oppositionen, media eller rättsväsendet köpte detta argument och Guls kandidatur föll i instans efter instans. CHP hävdade det odemokratiska i att presidenten kan väljas av ett ensmat parti varpå AKP meddelade att de gärna ville öppna upp presidentvalet för en folklig röstning. Samtidigt meddelade de att de oxå ville minska spärren till riksdagen, som idag är 10%, för att situationen med endast två partier i riksdagen inte skulle upprepas. Stärkta av militärens stöd vände så CHP kappan efter vinden och vägrade gå med på dessa demokratiska reformer. Istället satte CHP förhoppningarna till ett nyval, som de lyckades forcera fram. Deras förhoppningar var att de folkliga protesterna skulle innebära fler röster på CHP, istället för AKP. Samtidigt meddelade den socialistiska internationalen att de skulle se över CHPs uteslutning p ga deras öppna stöd för militäären och mot den demokratiskt valda regeringen. Ungefär samtidigt spelar AKP ut martyrkortet i den nyss inledda valkampanjen och kunde på punkt efter punkt visa upp önskade demokratiska reformer som CHP motsatt sig. När så nyvalet kom så krossade AKP all opposition genom att få 47% av väljarstödet. CHP lyckades inte behålla sitt starka stöd och dessutom kom det nationalfascistiska partiet MHP in i riksdagen.

Så sammanfattningsvis kan man säga att en totalt inkompetent och dessutom demokratiföraktande ledning för CHP lyckades förlöjliga hela det turkiska demokratiska systemet genom att bara månader innan valet bidra till ett nyval. Dessutom lyckades de marginalisera sig själva och hamna i opposition tillsammans med fascister. Till råga på allt så misslyckades de i sitt uppsåt att minska AKPs stöd. Tvärtom så stärktes deras stöd dramatiskt och Abdullah Gul ser nu helt klar ut som president. Så går det makten blir viktigare än idealen.

måndag, augusti 13, 2007

Det taffata högerspöket

Jag förundras hela tiden över hur statisk svensk politik kan vara. Gamla föreställningar sitter kvar i ryggmärgen trots att man kanske själv försöker arbeta bort dem. Så är det t.e.x med föreställningen om högerspöket. Många svenskar känner en oro för att "högerspöket" enbart ska gynna den rika och den socialistiska oppositionen eldar på detta. Men ändå gav majoriteten av svenska folket sin röst på just en högerregering, för att de såg att den socialdemokratiska inte funkade. Nu verkar det som om många vill springa tillbaka till det trygga bidragsvaderade hörnet trots att alla siffror pekar på att alla, ALLA, fått det bättre med Allians regeringen. Så det är ju inte verkligheten som får opinionen att svikta, utan det måste vara föreställningen om högerspöket.

Men var finns då detta högerspöke? Idag, vågar jag påstå, finns det inget parti som ens kommer i närheten av att likna många av de konservativa partierna uti Europa. Utan här hemma är de flesta anhängare av den liberala ideologin och varma anhängare av marknadsekonomin. Dock finns det undantag. Detta bevisar bara att idéen om högerspöket är starkare än verkligheten. Corren har en suverän ledare om detta i dagens tidning, "Vägra vara högerspöke".

Men det värsta kanske är att denna föreställning om högerspöket är så pass stark att den oxå påverkat flertalet starkt borgerliga politiker. Ja, men så är det ju. Uttala en sak tillräckligt många gånger och det blir till slut en sanning. Nya Moderaterna är ibland ett tydligt exempel på detta. Tesen om det "nya arbetarpartiet" drivs i bland in absurdum och vad som framstår bör väl isf betraktas som ett väldigt tafatt högerspöke. PJ Anders Linder skriver en väldigt bra reflektion om detta på sin blogg.

Så vad som idag kan betraktas som borgerlighetens värsta fiende är inte den alltmer bleknande oppositionen. Utan det är det tankespöke som benämns som "högern". Säg höger och många människor får en bild av en person som närmast kan liknas vid Prins John, i Robin Hood. Han, det är oftast en han, tar från de fattiga och ger till de rika. Men tankespöket har ingen som helst verklighetsförankring och varje gång vi låter någon anvånda ordet höger utan ett genmäle så bidrar vi till att befästa bilden av högern som något negativt. För mig så är höger motsatsen till vänster. Det är motsatsen till skyhöga skatter. Det är motsatsen till hierarkist ovanifrån perspektiv. Och det är motsatsen till en "staten-vet-bäst" attityd.

Så, låt inte vänsterns propaganda skrämma er. Gå ut och säg med stolthet i rösten, "Jag tillhör högern".

söndag, augusti 12, 2007

Jag, en reklamköpare - Eller - Skattefinansierad marknadsföring

Jag var å kolla på fotboll idag. LFC mot Sunnanå. För den som kanske inte följer fotboll från nära håll så ska jag upplysa om att ett av världens bästa fotbollslag för damer återfinns i Linköping i form av LFC. En ganska trevlig tillställning, men tyvärr lyckades inte LFC täppa igen mot slutet. Resultatet blev 2-2.

Vad som länge har fäst mitt intresse när det gäller idrottsarrangemang är hur mycket annonsörer och sponsorer det lockar. Och det krävs för att kunna upprätthålla en hög klass. Men en problematisk fråga som min ideologiska sida har svårt för är att se all den offentligt finansierade reklam och sponsring som förekommer.

Bara för att recensera dagens evenemang; Huvudsponsor - Svenska Spel. Stora annonsörer - SJ, Posten och Telia. Kommunen är ju inte så mycket bättre: Guldsponsor - Kommunen och Stångåstaden (allmännyttan), Silversponsor - Tekniska Verken (kommunalt bolag). Stor annonsör - LKF (Linköpings Kommunala Fastigheter).

Vilken jobbig person som fäster sitt intresse på detta kanske någon säger. Ja, det kanske inte är ngt att fästa sitt intresse på. Men det finns en ideologisk aspekt av det hela. Å jag tycker att vi är för dåliga på att diskuttera saker ideologiskt, utan låter det gå på av ren slentrian.

Idrottsklubbar får en del pengar genom offentliga anslag (statliga och kommunala). Uppenbarligen inte tillräckligt för att bedriva verksamhet, utan det behövs sponsorer och annonsörer. Då kliver det offentliga in och bidrar med mer pengar genom sponsring och annonsering. Helt plötsligt bidrar vi med mer pengar än vad som beviljats. Men detta kommer bara publikvänliga sporter till del. Andra får snällt nöja sig med det som beviljas i vanligt stöd.

Sen kan vi ju fråga oss om det offentliga ska investera sina pengar i reklam? Skattepengar ska finansiera de grundläggande sakerna som vård, skola och omsorg. Kan vi då använda dessa pengar till reklam? För ett företag så är det väl ganska självklart att de ska annonsera, men för en offentlig instans så blir det ganska luddigt. Inte heller för ett kommunalt bolag är det självklart att annonsera. Pengarna de använder skulle ganska enkelt kunna tillskjutas den kommunala budgeten och finansiera annat.

För att använda skattepengar till annat än det mest grundläggande så behöver vi väldigt starka skäl. Marknadsföring av kommunen är bra säger då någon. Det bidrar till en positiv känsla kring kommunen och kan leda till tillväxt. Lägg av säger jag. Skulle någon på allvar tro att en logga någonstans får en person att helt falla för en kommun och kanske flytta hit? Skulle personen falla för kommunen så sker det nog till allra största del beroende på fotbollslaget.

Men men, det finns ju flera aspekter på den offentligt finansierade reklamen. Vissa, som sj och kommunen, nöjer sig med att enbart visa upp sin logga. Oskyldigt och troligtvis ganska dåligt investerade reklampengar. Medan andra väljer att konkurera med privata företag genom att använda skattemedel. Främsta exemplet är väl Svenska Spel. Hela dagen stod de vid fotbollsplanen och försökte hävda att de är idrottens bästa vän eftersom de bidrar med massor av pengar. Ja men var kommer dessa pengar ifrån. Jo från personer som spelar och även från många som är spelberoende. Inte nog med det. De förespråkar även ökad alkoholkonsumtion. Denna bild fanns på en toalett på en sportsbar i Kalmar förra sommaren.Till detta kan vi väl lägga den aggresiva reklam de använder för att få oss att spela ännu mer. Så, slutsatsen blir att vi låter idrottssverige finansieras genom andras tragedier. Därför tror jag inte på argumentet, "Låt svenska spel vara kvar för att de finansierar idrott". Svensk idrott är så pass bra att de skulle kunna slippa denna förkastliga koppling till spelberoende och slöseri med offentliga resurser.

Så, min slutsats blir att det är väldigt komplicerat med offentlig reklam. Jag kan oxå se det som ett tveeggat svärd. Mitt råd är därför att vi bör föra en diskussion kring detta och se vad som är gångbart.

Min fascination med Mona Sahlin

Jag måste erkänna. Jag är oerhört fascinerad av Mona Sahlin. Egentligen inget svårt att erkänna. Hur kan man annat än fascineras av en person som under så många år sysslat med att köra ett land i botten och sedan lyckas med mästerstycket att smita ifrån allt, ALLT, ansvar. Och som dessutom har mage att kräva ansvar från den nya regeringen över de misslyckanden som hon har sin underskrift på.

Jag fascineras av hennes sätt att tala om den arbetande klassen utan att ha någon som helst erfarenhet av att vara en "arbetare". Se bara på hennes CV. I princip hela sitt liv har hon haft ett högavlönat jobb kopplat till socialdemokratin. Hon har suttit i riksdagen nästan hela min livstid, och när hon gjort något annat än att vara riksdagsledamot så har det varit ett jobb fixat av det socialdemokratiska partiet.

Jag fascineras av hennes sätt att tala om integration med vetskapen om att hon är en av de som bär det yttersta ansvaret för dagens situation. Som integrationsminsiter var hennes största bedrift att stoppa finansieringen av IMMI, Immigrant institutet, och istället satsa allt på Cfr, centrum för rasism. Det mesta de gjorde var att driva en kampanj mot Nogger för deas glass Nogger Black.

Jag fascineras av hennes sätt att presentera "nya" idéer för förorten under sitt sommartal i Fittja utan att komma med något nytt. Satsa på jobben, vården och ungdomars fritid. Satsa mer pengar på att rusta upp byggnaderna. Bla bla bla. Inget nytt under solen. Receptet är det samma, "Vi vet inte vad vi ska göra så här har ni lite mer pengar att leka med".

Jag fascineras av hennes sätt att aldrig säga något om vad hon vill med Sverige, men alltid kräva andra på ansvar. Inte med ett ord tar hon ansvar för de senaste tolv årens misslyckade politik, men hon är snabb på att utkräva regeringen på ansvar efter ett år vid makten.

Jag fascineras över hur Mona Sahlin kan sova om natten och hur hon kan se sig själv i spegeln.

onsdag, augusti 08, 2007

Canal Plus planerar starta porrkanalen Canal 69

Fick precis ett tips om att Canal Plus eventuellt planerar att starta en dygnet runt kanal för enbart porr. Letade efter belägg för detta och fann en artikel i Dagens Media.

Om detta visar sig vara sant så blir jag väldigt besviken. Är själv en Canal Plus abonent sedan ett tag och gillar verkligen blandningen av bra sport och bra filmer. Men ska man nu ge sig in i porrträsket så måste jag tyvärr omvärdera mitt abonnemang. Vän av ordning säger säkert nu att jag är skenhelig. Canal Plus visar ju redan porr. Stämmer och det känns väldigt olustigt. Men som jag ser det så är det en väldigt begränsad tid av dygnet som detta är tillgängligt och den som verkligen är ute efter porr väljer säkert andra media, kanske för att slippa sitta uppe halva natten. Kanalens huvudinriktning är oxå så långt från porr som det går att komma. Det är alltså en begränsad grupp av individer som tar del av detta. Redan då borde ju frågan ställas om det finns någon grund för att överhuvudtaget visa porr. Kanske onödigt att skriva (gör det ändå för säkerhets skull), men jag ser inte själv på den porr som sänds.

Skulle det startas en helt egen kanal enbart för visning av porr så hamnar saken i helt ny dager. Då känns det som om kanalen inte längre vårdar sitt varumärke, utan enbart är ute efter kortsiktiga vinster tillhandahållna av kåta och skrupelfria män. Då vet jag inte om jag vill ha kvar kanalerna.

Snart dags för OS

Idag är det bara ett år kvar tills OS invigs i Kina. Ska bli spännande att följa, på flera sätt. Den idrottsliga biten blir intressant att följa, men det som jag själv med största intresse ska följa är på vilket sätt detta enorma PR-tillfälle kommer användas (utnyttjas) av den kommunistiska regimen. Kan detta innebära att regimen lättar på flera av de totalitära restriktionerna mot sina medborgare? Eller kommer ytterligare förtryck uppstå för att behålla lugnet? DN har en väldigt intressant ledare idag i ämnet. Corren skriver oxå en intressant artikelserie om detta där bland annat jag intervjuas, läs här.

Min tro är att varken världen eller folket i Kina tjänar på att vi inför en isolationspolitik. Men det pågår alltför många hemskheter för att vi oxå ska kunna blunda för det enbart för att Kina är på rätt väg. Vi behöver visa de grupper som kämpar ett större stöd. När uttalade en regeringsföreträdare senast sitt öppna stöd för Tibets frihetsrörelse? Eller när kritiserade vi alla de avrättningar som sker årligen? Nej, det behövs en ny politik för hur vi bemöter Kina. Jag tycker att alla som gör affärer i Kina oxå har en skyldighet att fundera över sin roll i det fortsatta förtrycket av människor i landet. Detta gäller kanske främst de som har samarbete med offentliga representanter, som min egen kommun Linköping. Jag har tidigare kritiserat hur okritiskt vi förhåller oss till Kina och jag kommer fortsätta göra det. Men jag vill oxå att vi stärker handelskontakterna med landet. Min tro är att den säkraste vägen till demokrati går genom en omfamning av de marknadsliberala idéerna. Därför ska vi handla med landet, men oxå ansvara för att oppositionella grupper får komma till tals. Förhoppningsvis kan vi göra detta i Linköping.

tisdag, augusti 07, 2007

Sommartider!

Ja nu verkar sommaren ha förstått att den oxå ska göra ett besök i Sverige. Men samtidigt dyker den gamla dängan "Sommaren är kort" upp i huvudet. Ja för snart regnar den bort. Därför ska jag passa på å segla en sväng medan solen är framme. Idag åker jag ut med ett antal vänner för en liten seglats i den östgötska skärgården. Men först ska jag göra ett besök på Vesterby Golfklubb. De vill presentera sin anläggning för mig och Kommunstyrelsens ordf. Paul Lindvall. Ska bli ett intressant besök.

Njut nu av solen.

måndag, augusti 06, 2007

Hallå vardagen!

Äntligen är jag tillbaka i vardagen. Visst är det skönt med semester, men efter ett tag börjar det klia i kroppen å man vill tillbaka.

Har haft en superskön semester. Softat, solat och bara varit. Vad som är så härligt med semester är att man får tid att lämna ifrån sig alla vardagsbekymmer för att få lite distans till dem. Men de ligger fortfarande kvar i bakhuvudet å man kan hitta nya lösningar som man inte trodde fanns. Det är också skönt att se att världen är så mycket större än den sfär som man själv befinner sig inom. De bekymmer man själv har verkar ibland fåniga och kanske obetydliga när man ser hur stor världen är och vilka saker som faktiskt betyder något.

Ja ja, nog med filosoferande. Ska berätta lite kort vad som hände på semestern. Den blev inte riktigt som jag tänkt. Planen var att resa till flera länder, men det blev bara ett. Var i Turkiet i två veckor. Ahh, sol å bad tänker ni. Vistt blev det en hel del av det, kan jag erkänna. Men jag följde oxå det val som skulle ske då jag var där. Spännande att följa det på så nära håll. Å ni vet ju alla hur det gick. Turkiet är spännande på så många sätt. Var bl.a. i Side. En stad som ligger på samma plats som den legat i flera tusen år. Flera olika civilisationer har paserat den och alla har lämnat sina avtryck. Idag kan man promenera runt i staden och snubbla på ett gammalt tempel tillägnat Apollo eller se en antik teater sticka upp bland sanddynerna. Denna kompott av kulturer gör staden, ja hela medelhavsregionen så oerhört spännande. Jag ska lägga upp lite bilder på detta senare.

Men det var ju otroligt varmt oxå. 46 grader stod temperaturen i när vi kom fram och vi hade en kvällstemperatur på c:a 32 grader. Lite skillnad mot det väder det uppenbarligen var här hemma. Kul att ringa vänner å bekanta då. Men värmen har flera baksidor. När vi låg å sola en dag förmörkades hela himmlen och svart rök syntes. Då hade en enorm skogsbrand brutit ut. Absurdt att ligga vid poolen då och se alla flygplan och helikoptrar flyga över en och bekämpa elden.

Men det har blivit en hel del resande i Sverige oxå. Främst vill jag slå ett slag för mitt eget län, Östergötland. Har rest runt här, från norr till söder, öst till väst, och upptäckt saker som jag iof vetat fanns, men aldrig besökt. Gryts skärgård t.ex. Underbar plats. Omberg naturreservat. Fantastiskt landskap. Bjälbo kyrka, Birger Jarls födelseplats. Känn historiens vingsslag. Och många många fler platser. Det är faktiskt jättespännande att turista på hemmaplan. Detta är nog anledningen till att det inte blev några andra utlandssemsetrar.

Ja ja, nu är det dags att ta tag i Linköpings samhälsplanering. Tro bara inte att jag legat på latsidan och struntat i det under sommaren. Nej, det blev en hel del arbete gjort. Men nu är jag sprängfylld med idéer och inspiration. Få se om jag kan få de andra att hänga med i mina upptåg.