torsdag, december 13, 2007

Tentakler och agitatorer

Under totalitära regimer brukar det vara vanligt med agitatorer. D.v.s. personer som aktivt uppviglar den allmäna meningen i syfte att gynna någon annan. Dessa agitatorer brukade delta i protestmarscher och demonstrationer för att skapa splittring och förvirring. De kunde även skapa situationer bland fredligt demonstrerande personer som ledde till att polisen fick ingripa. Givetvis var detta meningen från början, då polisen oftast väntade på en orsak att få skingra demonstranterna.

Varför skriver jag om detta då. Jo, den senaste tiden har agitatorer tagit stor plats i den svenska debatten. Inger Efraimsson, försäkringskassans avgående styrelseordförande, är en typisk agitator. Hon har vetat att hon skulle arbeta under en regering vars åsikter hon inte delar, men väljer ändå att vara kvar. Påpassligt väljer hon nu att avgå under mycket stort medialt fokus.

Claes Borgström, f.d. Jämo, är en annan sådan agitator. I en DN-debatt skriver han, tillsammans med Mona Sahlin, att han ska ta kampen mot regeringens orättvisor. Vad gjorde du under den förra regeringen för att främja jämställdheten Claes? Glöm inte att han är bäste vän, och kompanjon, med Thomas Bodström. Undrar om advokatbyrån är tacken för lång och trogen tjänst?

Dessa är två färska exempel och vi kommer få se fler. Det som är skrämmande med denna bild är att så tydligt se på vilket sätt förra regeringen spridit ut sina tentakler. Personer vars lojalitet kan räknas med placeras på poster som är oerhört strategiska. Därifrån kan sedan en socialdemokratisk regering direkt styra de statliga myndigheterna. Och vid en valförlust kan dessa personer användas som agitatorer.

Då är det så oerhört uppfriskande att höra Erik Åsbrink säga,
- Det är ingen hemlighet att jag är socialdemokrat och inte ställer mig
bakom all regeringens politik, men det är jobbet handlar om att bli ordförande
för en myndighet. Det vore olyckligt om systemet inte tillät andra än borgerliga
företrädare på denne typ av poster

En person som ser till Sveriges bästa och inte tills sitt eget bästa är en person som förtjänar stor respekt. Hatten av för Åsbrink!

Inga kommentarer: