måndag, december 10, 2007

Höghusen väcker inte längre fientliga känslor

När Drottningtornet skulle byggas i Linköping blev det en hektisk tid för kommunpolitikerna. De hade många emot sig. Inte minst den stora tidningen, corren. Det bedrevs en formidabel kampanj mot detta bygge som involverade allt från lokala tyckare till Riksantikvarieämbetet. Frågan fick till slut sin lösning med en kompromiss som tryckte ned höjden ett antal våningar. Främst för att inte förstöra stadens vy (krav från bl a Riksantikvarieämbetet). Så här i efterhand verkar de allra flest ångra att huset inte fick några våningar till. Ja, för det blev ju så bra.

Nu verkar det motsatta ha skett. Höghusen tycks vara en del av den karaktär som många vill applicera på vår stad. Ett projekt är i full gång nere vid Tornby. Många våningar blir det där. Höghusen i Södra Ekkällan har vunnit laga kraft och ska börja byggas. Vi är inne på sluttampen för bygget i Berga. Ni vet, Gert Wingårdhs bygge med 17 våningar. Gemensamt för dessa byggen är att de flesta verkar ta det med ro. Många välkomnar t o m att dessa hus byggs. Det som är extra kul är att planerna inte överklagas (peppar peppar). Äntligen kan vi bygga stad och släpa det krampaktiga behovet av att hävda oss som den "stora småstaden".

Den som vill läsa vad en verklig arkitekt tycker och tänker kan läsa veckans "Lunch med Fokus" i tidningen Fokus. Veckans lunchare är Thomas Sandell. Ni vet, han med bl a kallbadhuset i Riddarfjärden.

Inga kommentarer: