fredag, oktober 19, 2007

Sverigedemokrater är osvenska!

Igår hade jag nästan en heldag utan kommunpolitik, vilket var ett ovanligt avbrott från vardagen. Först var jag i Norrköping och deltog i en debatt om integration och mångfald på Statsvetarförbundets årsmöte. Var min proffessor från studieåren Geoffrey Gooch som bjöd in till det. Väldigt bra debatt!

Sen bar det av till Värnamo, eller närmare bestämt Gällaryd, för att medverka vid deras Temakväll för integration. Radio var också där. Tidningen Fokus utsåg ju Värnamo till bästa integrationskommun tidigare i våras så det var extra spännande att va där. Hur går man från ord till handling? Här fanns de konkreta exemplen. Men Värnamo och området kring Gällaryd (Ohs) har också figurerat i media på ett mindre smickrande vis genom det dumma utspelet som Carina Hägg, riksdagsman för (s), gjorde. Hon brännmärkte en hel bygd genom att säga att detta var ett fäste för Sverigedemokrater. Resultatet blev hela havet stormar, s-föreningen bjöd in till möte och försökte få henne att ta tillbaka detta, men hon vägrade. Vad hon säkert lyckades med var att ge Sverigedemokraterna ett antal fler röster och sig själv ett antal färre.

Men detta leder mig in på en debatt om Sverigedemokrater. Hur kan man använda ett namn som Sverigedemokrater när man i själva verket representerar allt annat än den svenska folksjälen och demokrati? Hur kan de påstå sig vara normativa för svensken då deras ideal inte på en punkt överenstämmer med den svenska traditionen? "Svenska folket måste lära känna sin gemensamma historia", skriver de på sin hemsida. Jag kan bara hålla med. För vad finns att lära i vår historia om inte att Sverige är, och alltid har varit, ett öppet och välkomnande land. Vår historia är full av exempel på hur mångfalden har berikat och hur vi alltid värnat inflytandet från andra kulturer. Den som kan den svenska historien vet vad Sverige står för, och det är inte intolerans. Vita bussarna, Raoul Wallenberg och Herbert Felix. Detta är delar av den svenska historien som Jimmy Åkesson blundar för. Mottagandet av krigsdrabbade människor från f.d. Jugoslavien, är också ngt som han blundar för. Beviset blir att den svenska historien inte är Sverigedemokraternas bäste vän, utan tvärtom. Slutsatsen för den som studerar historien blir då också att det är osvenskt att vara Sverigedemokrat.

2 kommentarer:

Kungsholmscentern sa...

I dagens DN.se finns även en artikel om att SD kräver att hemspråksundervisningen avskaffas...vilket givetvis är ett helt igenom korkat förslag. Och därigenom kanske ganska representativt för deras tankar överlag....

Bengt Gustafsson sa...

"Sverigedemokraterna" är ännu ett exempel på namn och slogans, särskilt inom reklam som mer visar vad varan INTE är. Om du läser "... är en kvalitetsprodukt" så kan du ge dej den på att det är skräp! Om man tänker efter så finns det många exempel på detta... och sverigedemokraterna är rätt typsikt.