tisdag, oktober 16, 2007

Debatten om hyresrätten fortsätter

Igår hade jag inne en debattartikel i corren, skriven tillsammans med Johan Lundgren och Maria Carlsson, som svar på förra veckans påhopp från Linköpings sossar. Tyvärr finns inte artikeln ute på nätet, men jag lägger ut den här.

Det är tråkigt att se hur socialdemokraterna väljer att förvränga siffror för att de ska passa deras politiska retorik. Men verkligheten blundar de för. Verkligheten är den att hyresrätten aldrig varit så framgångsrik i Linköping som nu. Över 50 % av bostadsbeståndet är hyresrätter och bara i år kommer minst 180 nya hyresrätter att startas. Detta är en siffra som är unik i Sverige. För oss som är unga är inte bekymret att få tag i en hyresrätt. För oss yngre är istället problemet att kunna gå vidare i boendekarriären. Det kommer en tid i livet när man vill stadga sig och då också äga sitt eget boende. Med en bostadsmarknad där endast 15 % av beståndet är bostadsrätter blir detta ganska svårt. Inte någonstans är det så svårt att gå vidare i boendekarriären som i Linköping.

Vi är samtliga hyresgäster inom allmännyttan och trivs bra. Men det medför privatekonomiska konsekvenser att vara hyresgäst. Efter decennier av medveten styrning med fokus på hyresrätter ser vi nu att klyftorna mellan de som äger och de som hyr är enorma. Under de senaste tio åren har värdet på en genomsnittlig bostadsrätt i Linköping ökat med 500 %. Genomsnittsvillan har under samma period stigit med över 1 miljon kronor i värde. Detta är ett värde som direkt kommer ägaren till del.

Den absoluta dubbelmoralen hos debattörerna framkommer när vi ser till deras eget boende. Ingen av dom som skrivit under bor i hyresrätt. De äger istället sitt eget boende. Inte heller finns det någon hyresgäst bland socialdemokraterna i Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden. Men det är inget vi håller emot dem. Tvärtom tycker vi att de har rätt till ett eget boende. Men det visar bara att omsorgen om ungdomarna inte är något annat än politisk retorik. Om de verkligen vill hjälpa oss lite yngre så borde de väl unna oss att också äga vårt boende.

Muharrem Demirok (c)
Ordförande Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden

Johan Lundgren (c)
Ordförande Kultur- och fritidsnämnden

Maria Carlsson (c)
Ledamot Barn- och ungdomsnämnden


Idag försöker Torbjörn Gustavsson göra sig lustig över debattartikeln. han skriver;

Demirok & åsikts(c)onstaplarna
Centertrion Muharrem Demirok, Johan Lundgren och Maria Carlsson har kartlagt socialdemokraternas i Linköping boende. Trion har upptäckt att Mats Johansson m fl inte bor i hyreshus. Trions slutsats: Sossar som äger sin bostad ska inte ha synpunkter på hyresrätten. Det måste betyda att sossar som inte är officerare eller stridspiloter inte får tycka till om Jas eller försvarspolitiken. Tänk på det, Lena Micko. Sossar som debatterar högskolan utan att ha doktorerat bör lägga ner. På stört.Centerpartister får däremot pladdra fritt om allting. Demokrati kallas det. Principen gäller även i Linköping, såvida du inte är sosse och äger din
bostad. Då rycker åsikts(c)onstaplarna ut.


Ganska kul faktiskt med åsikts(c)onstaplarna. Fyndigt Torbjörn. Men som vanligt missar han, med avsikt, poängen i det hela. Jag har inget emot att sossar bor i dyra bostäder. Men när de talar om hyresrättens överträfflighet så undrar man varför de själva då väljer att bo i en annan upplåtelseform? Så när Torbjörn kritiserar oss för att vara odemokratiska borde han kanske först kräva av sina sossar att de är konsekventa.

Inga kommentarer: