tisdag, maj 01, 2007

Politiskt kaos eller demokrati?

Nu står det klart att den Turkiska författningsdomstolen underkänner Presidentvalet i Turkiet. Nu återstår i praktiken en enda sak, Nyval. Flera medier rapporterar om detta, läs här, här och här. Abdullah Gul har redan annonserat att han kan tänka sig nyval om han inte blir vald. Men vad leder då ett nyval till? En del debbattörer menar att AKP (regeringspartiet) kommer att stärkas än mer vid nyval. Andra menar att det kommer leda till det motsatta och att fler partier kommer in i riksdagen. Detta skulle då öka sannolikheten för en koalitionsregering. Men i ett land som haft 59 regeringar på 86 år, varav 6 de senaste tio åren så är koalitioner lika med politiskt kaos.

En annan oroande sak är vilket effekt den senaste tidens politiska turbulens kommer få på landet. Motsättningarna mellan olika grupper kan komma att stärkas och spänningarna mellan hur långt den sekuära staten kan sträcka sig och vad moderatreligiösa partier kan åstadkomma kommer förtydligas.

Jobbigast av allt i denna situation är att militären gjort sin närvaro i den dagliga politiken kännbar. Nu står Turkiet verkligen vid ett vägskäl. Ska militären kunna påverka den politiska dagordningen eller inte?

Inga kommentarer: