tisdag, maj 29, 2007

Hyresgästföreningen ute ur leken!

Kom hem från London i lördags, men lyckades bli sjuk. Låg hemma hela söndagen med feber och jobbade ikapp igår. Så nu har jag tid att skriva lite. Kommer återkomma till min London-tripp, med härliga bilder. Men jag måste skriva lite om den nyhet som mötte mig när jag kom hem. Stångåstaden bryter förhandlingarna med Hyresgästföreningen. Äntligen!

Hyresgästföreningen har sett som sin uppgift att sabotera alla förhandlingar med Stångåstaden. Alla knep har använts och inga argument tycks bita på dem. Ärendet gick så långt så att det hamnade i hyresmarknaskommittén, som är en sammansättning av SABO och Hyresgästföreningen centralt. Argumentet tycks vara att kommunen inte får ta ut en krona ur sitt allmännyttiga bolag. Och de vill istället att alla pengar som Stångåstaden drar in ska gå till dagens hyresgäster i form av hyressänkningar. En fråga som de då vägrar att svara på är om vi inte i konsekvensens namn även borde betala ut pengar retroaktivt till de personer som tidigare varit hyresgäster och byggt upp det kapital som idag finns? Inte heller frågan om vad som skulle hända om Stångåstaden gick dåligt besvaras? Troligtvis tycker Hyresgästföreningen att då ska kommunen skjuta till pengar.

Nej. detta är ett bevis på en organisation som sedan länge glömt sitt uppdrag och nu fått hybris. Enligt lag har de rätt att stoppa en hyreshöjning så länge de är part. Och det har de gjort. Detta har kostat Stångåstaden en stor summa pengar, flera miljoner, i uteblivna hyresintäkter p g a en hyreshöjning som är nödvändig.

Men nu ryter äntligen Stångåstadens styrelse ifrån. Nu får det räcka. Alla de omoraliska fördelar som Hyresgästföreningen har haft ska dras in. Det handlar om hyressättningsavgift på massor av pengar. Hela detta system liknar Byggnads granskningsavgifter och debiteras alla hyresgäster, oberoende av ett medlemskap. Samtidigt kommer Hyresgästeföreningen debtiteras hyror för lokaler som de tidigare haft gratis. Varför ska de ha lokaler gratis när alla andra föreningar får betala? Stångåstaden säger också upp avtalet med HGF om uppbörd av medlemsavgifter. Nu är Hyresgästföreningen uträknade. Deras hybris har fått enorma konsekvenser. De har aldrig satt medlemmarnas intresse i första rum, utan enbart sitt behov av egotrippar. Nu hamnar hyresgästerna i kläm. För det är faktiskt bra med en motpart som förhandlar. Det kan bli ohållbart om alla hyresgäster ska förhandla hyran individuellt.

Så grattis Hyresgästföreningen, ni har sabbat för alla oss som bor i Stångåstaden.

Inga kommentarer: