torsdag, mars 22, 2007

Politik när det är som bäst!

Idag fick jag träffa en skolklass från Emrikssonska skolan i Lambohov. De har under två veckor gjort trygghetsstudier utifrån deras egna vardagsvanor. Syftet har varit att ge unga en röst in i politiken och påverka det som unga tycker skapar otrygghet. Jag tyckte dettta var skitkul att få vara med om. Vi snackade i en timme och många frågor ställdes. Jag fick också motta 22 rapporter gjorda av dessa elever. Kul läsning i helgen.

Vad som slår mig är hur dåliga kommuner är på att skapa kanaler för unga att göra sin röst hörd. Vi måste bli bättre på detta. Vi kan inte bara generalisera och säga att alla unga är likadana. Det är de inte. Alla har olika förutsättningar och önskemål och alla är enskilda individer. Därför måste vi hitta vägar för dessa individer att göra sin röst hörd utan att behöva vänta på att bli myndiga och då delta i allmäna val. Det räcker inte heller med ungdomsparlament eller ungdomsombud. Unga behöver direktkanaler.

Vi har lite att jobba med, men det är kul. Jag har nu lovat denna klass att jag ska delta i deras arbete mer aktivt. Jag kommer bege mig ut till dem under våren och då ska de få visa mig allt som de uppfattar som otryggt. Jag hoppas jag kan uppfylla deras önskemål, men vi får se.

Inga kommentarer: