fredag, mars 02, 2007

Hyresgästföreningen har alla skruvar lösa.

Nu har Hyresgästföreningen tappat all rim och reson. Under pågående hyresförhandlingar så sätter de sig helt på tvären och vägrar förhandla. Anledning: Den planerade avkastningen som kommunen begär på 14 miljoner från allmännyttan. Istället för att dessa pengar ska återgå till ALLA kommunmedborgare (som faktiskt äger allmännyttan) så vill Hyresgästföreningen att pengarna går till hyressänkningar. De vill att allmännytan tar ut så lite hyra som det bara går. Helst ingen alls. Situationen är så absurd att det inte går att göra annat än att skratta. Hyresgästföreningens argument innebär att alla skattebetalare i kommunen ska subventionera allmännyttans hyresgäster (där förövrigt även jag själv ingår). Skulle det gå dåligt ett år för allmännyttan innebär det att skattemedel måste in för att täcka upp detta, men vid goda tider så ska inget gå tillbka.

Det härliga i kråksången är att lagen ger Hyresgästföreningen rätt att hindra all hyresförhandling. När de sätter sig på tvären så kan inte allmännyttan eller komunen göra något. Gissa under vilken regering det kom till?

Till detta lägger vi att allmännyttan i Linköping har en relativt låg hyresnivå och att ökningen varit liten jämfört med andra kommuner. Men det räcker inte. MER, hyresgästföreningen vill ha mer. Alla med lite vett bakom pannbenet inser att detta inte är hållbart.

Därför skulle jag vilja uppmana alla medlemmar i Hyresgästföreningen i Linköping att vid nästa stämma byta ut sin ledning. Uppenbart vill de inte hyresgästernas bästa. Tvärtom driver de en kamp där inga vinnare finns. Ett race mot botten. Kan inte medlemmarna byta ut styrelsen tycker jag att de borde säga upp sitt medlemskap. Jag har gjort det!

1 kommentar:

Johan Lundgren sa...

Tja vill man vända på det så skulle man ju kunna säga att att hyresgästförenings tycks driva en klassisk konservativ politik som där få (hyresgäster i allmännyttan)ska få mera ska få mer på andras bekostnad. :-)