onsdag, mars 07, 2007

Den heliga hyresrätten.

Den svenska bostadspolitiska debatten är konstig. Allt är svart eller vitt, utan några som helst nyanser. Retoriken bygger lite efter Bush´s "antigen är ni med oss eller emot oss". Vad jag menar med detta är främst debatten om hyresrätter. Denna bostadsform har en särskild plats i det svenska hjärtat och gud nåde den som vågar ifrågasätta hyresrätten. Men jag tänker i några inlägg faktiskt ifrågasätta om det är en rimlig bostadspolitik vi för där hyresrätten ges en så pass priviligierad position. Jag vill kalla denna inläggsserie för "Det deterministiska boendet".

Jag är född och uppvuxen i en hyresrätt. Har aldrig provat på något annat boende förutom hyresgästens och jag måste säga att det faktiskt fungerat bra. Men samtidigt har jag ju hela tiden den gnagande känslan över hur det vore att äga sin egen bostad. Jag skulle vilja känna hur det är att komma hem och verkligen känna att detta är mitt hem. Mitt eget hem som ingen kan vräka mig ur och där ingen kan säga åt mig vilken färg jag ska ha på väggarna. Jag vill också kunna känna att när jag en dag flyttar därifrån så kan jag faktiskt realisera en viss summa pengar.

Bostaden har blivit en tydlig socio-ekonomisk fråga. Lösningen har hela tiden varit att försöka manipulera marknaden till att skapa fler hyresrätter. Motiveringen; att ge alla möjlighet att bo var de själva vill. Men denna manipulation har inte funkat. Istället har vi snedvridit marknaden något absurdt så att nu hjälper det knappast att ha en hyfsad inkomst om du vill köpa en bostadsrätt, utan nu måste du ligga över hyfsad. Och om du då inte har möjlighet att köpa dig en bostad så får du se dig om efter en hyresrätt och där är situationen sådan att du oftast då hamnar i ett läge utanför innerstan eller tvingas köpa ett hyreskontrakt svart. Alltså, vill du välja vart du ska bo måste du tjäna mycket pengar.

Vill vi nu lösa detta problem så måste det till nya metoder. Det går inte att fortsätta i samma hjulspår och tro att vi kommer till rätta med problemet genom att fortsätta manipulera marknaden. Istället ska vi nog se oss om efter nya lösningar. Tänk om vi då kunde skippa hyresrätten i den debatten. För vad är det som egentligen gör hyresrätten till det optimala boendet? Jag ser inget självändamål i att ha hyresrätter. Lösningen borde väl istället sökas i att få ned priserna på bostadsrätter. Jag kan idag inte se att det skulle finnas alltför många hyresgäster som inte vill äga sitt boende istället för att hyra det.

Men denna debatt är inte något som går att föra på ett seriöst plan. För i Sverige har vi bestämt oss för att hyresrätten är helig.

Inga kommentarer: