torsdag, januari 25, 2007

Systembolagets dubbelmoral

Jag har alltid haft mina tankar kring Systembolaget, men nu har de gått för långt. Efter ett besök i Skäggetorp, Linköping, fick jag hela historien bakom deras planerade flytt redovisad för mig och då tog det fnatt. Tänk att ett statligt företag, som dessutom sysslar med monopolverksamhet, kan skita i alla ägardirektiv och enbart räkna på vinstmaximering. För det är precis vad de gör. De menar att de ska finnas där deras kunder finns och därför flyttar de till Tornby. Det argumentet fungerar för vilket privat företag som helst, men inte ett statligt. Vi äger väl inte Systembolaget för att göra massor av pengar på det? Nej, jag kommer fortsätta slås för att de ska ändra sitt beslut. Annars så har Systembolaget agerat ut sin roll som statligt bolag. Läs artikeln här.

Nu tror säkert många att jag är en torrboll som vill stoppa allt drickande, men så är det inte. Jag gillar själv att ta mig några bärs eller lite vin. Ibland blir det dessutom en halvsjysst fylla. Men jag är trött på att vi ska tro att allt som staten gör är bra. För vad vi tillåter Systembolaget att göra är att tillhandahålla en skadlig produkt, med motivet att de ska kontrollera tillgängligheten och ta ett socialt ansvar. Om bolaget då agerar tvärtom och ökar tillgängligheten och ökar konsumtionen, ja då agerar staten enbart langare. För det finns andra som är beredda att tillhandahålla sprit med villkoret att enbart tjäna pengar. Ett statligt bolag är enbart acceptabelt sålänge det tillhandahåller en service som inte främst är av ekonomiskt intresse. Om ens då. I annat fall finns inget motiv till att ha det i statlig ägo.

Andreas Linderyd på corren skriver om detta idag och tycker att jag ska tagga ned, läs här. Han raljerar fritt och verkar tycka det är OK att ett statligt monopol skiter i marknadsreglerna. Nästan så det luktar lite sossementalitet. Det är just sådana argument som gjort att vi har ett antal stora och tveksamma statliga monopol. Såsom Svenska Spel, Apoteket och Systembolaget. Så Anders, jag kommer inte tagga ned. Tvärtom så ska jag fortsätta ifrågasätta statliga och kommunala bolags verksamhet. För jag tror på en fri marknad.

Inga kommentarer: