onsdag, januari 31, 2007

Politisk klåfingrighet eller inte?

Ja, även idag skriver jag om Skäggetorp. Correns ledare skriver ett långt stycke om detta och slutsatsen är väl att jag ska sluta lägga mig i Systembolagets affärer. Annars är jag en klåfingrig politiker. En bra skriven ledare som har sina sidor, även om jag inte håller med i helheten. Läs här. För visst kan jag hålla med om att jag försöker mig på en politisk styrning. Det är ju hela meningen med offentligt ägda bolag, att de ska styras av en politisk vilja. Annars är det väl ingen mening med att äga dem. Jag håller med i påståendet att Skäggetorp inte får stå och falla med Systembolaget. Men om correns ledarskribent hade deltagit vid det offentliga mötet som hölls i början av veckan så hade denne fått höra just det yttras. Kommunen jobbar febrilt med att lägga fram en tydlig vision för hela kommunen, men oxå för stadsdelarna. Jag är väl den första som tycker att gårdagens lösningar inte alltid varit rätt och att man måste våga pröva nytt. Invånarna själva är oxå överens om att livet går vidare och företagarna inser att det går inte att gräva ned sig själv för detta.

Tyvärr så är det en sak jag inte förstår i ledaren. Vi är överens om att bolaget inte ska vinstmaximera. Men samtidigt ser inte corren några bekymmer med att de flyttar till Tornby med motivet att "de ska finnas där kunderna finns". Försäljningen i Skäggetorp ökar för varje år och de har en skitbra service. Statistiken visar själv det. Skäggetorpsbutiken har näst mest försäljning i Östergötland. Det bevisar ju bara att tillgängligheten är bra och servicen tillfredsställande. Många människor hittar hit. Och snälla corren, sluta raljera om att jag vill placera systemet i bushen.

För mig handlar denna fråga om ett par priciper.
- Ska Systembolagets ledning kunna köra över en kommun och strunta i sitt offentliga uppdrag? Enligt systembolagets egna direktiv så står det att de ska höra med kommunen innan de beslutar om flytt av en butik. I detta fall har de struntat i att höra med kommunen. Först nu, 29/1 kom en begäran om yttrande in. När kontraktet redan var skrivet.
- Ska Systembolaget söka vinstmaximera? Skäggetorpsbutiken är en av landets mest välbesökta butiker. Om motivet för flytten inte är att öka försäljningen ytterligare då har jag svårt att förstå den alls. Speciellt när det sägs att "vi ska vara där kunderna finns". Kunderna finns tydligen i Skäggetorp, men de vill ha fler.
- Ska Systembolaget få agera som vilket privat företag som helst? Vi har valt att låta bolaget sköta alkoholförsäljningen i detta land med monopol. Monopol går av naturen tvärtemot allt som en fri marknad står för. Men vi har valt denna lösning för att vi ser en gemensam nytta av att begränsa alkoholtillgången. Om systembolaget vill agera som vilket företag som helst och vinstmaximera, ja då får de också anpassa sig till den fria marknaden och tåla konkurrens. För annars låter vi bara staten agera grindvakt åt detta bolag och håller en legitim konkurrens ute.

Inga kommentarer: