tisdag, oktober 31, 2006

Klart för ett borgerligt Linköping.

Nu är det officiellt. De fyra borgerliga partierna tar över rodret i stadshuset, läs här. Jag har varit med under hela förhandlingarna som representant för partiet och jag kan säga att det har kliat mer än en gång i mitt blogg finger. Men vi har varit tydliga. Dessa förhandlingar måste ske utan insyn och i fullt förtroende, vilket också skett. Det har väl varit en del vägbulor som vi kört över, men på det hela så har förhandlingarna varit bra. Alla har visat respekt för varandra och lyssnat på argument. In i det sista var det dock ordvrängeri på hög nivå som gällde. Guldvågen var framme och alla skulle känna sig nöjda med det program som vi presenterade.

Nu är det riktigt spännande. Hur ska en borgerlig kvartett fortsätta det arbete som c och s skött så bra i Linköping? Vi har ju en kommun som präglas av entreprenörsanda, fri konkurrens och en öppen attityd gentemot företag. Inte precis så som det sett ut i andra sossestyrda kommuner. Och det ska Lena Micko och de övriga socialdemokraterna ha eloge för. De har inte bara varit lyhörda för centerpartistiska förslag, utan även för oppositionens. Därför är Linköping nu en kommun som kan stå som modell över hur en välskött kommun ska se ut. Nu är det dock dags att gå vidare och utveckla detta så att Linköping blir den bästa kommunen att leva och bo i.

måndag, oktober 30, 2006

Nu räcker det Björklund!

Skolminister Jan Björklund har varit flitig sedan han övertog rollen efter Ibrahim Baylan. Tyvärr så anser jag inte att han har gjort särskilt många rätt sedan tillträdet. Först var det snack om kvarsittning. Sedan kom ökade resurser för övervakning. Och vem kan glömma förslaget som öppnade upp för könsdelade klasser. Senast i raden är skoluniformer. Iof är det ett förslag från Ann-Louise Trulssons (m), kommunalpolitiker i Karlskrona. Hon förespråkar införandet av skoluniform och Björklunds svar blev, genom pressekreterare Anders Andrén:
- Om en skola vill införa uniform så ser inte vi några problem, det finns inget i skollagen som hindrar det.
Jag har lite svårt att förstå skolministerns iver att införa hårdare tag i skolan. Speciellt på ett sätt som för tankarna tillbaka flera årtionden. Björklunds nostalgitrippar och militäriska disciplin är inget för en modern svensk skola.

All heder åt Ödeshögscentern.

Ni som följt turerna kring samarbetet i Ödeshögs kommun vet att Centerpartiet suttit på en avgörande post. Ni som inte vet vad det handlar om kan ta er titt här, här, här, här och här. I korthet handlar det om C skulle samarbeta med S eller med övriga boregerliga partier. Ledningen ville samarbeta med S, medan medlemmarna ville annorlunda. Ledningen backar nu på sin ståndpunkt och följer medlemmarnas vilja. Så agerar ett folkrörelseparti. All heder åt ledningen som inte lät egen prestige stå i vägen för medlemmarnas och Ödeshögs bästa.

lördag, oktober 28, 2006

Hur är det med den svenska skolan?

Sitter å slökollar på TV. I bakgrunden går Lyckochansen på TV6. Det är ett program där tittarna ska gissa på ord. Ett av orden bestod av sju bokstäver där de tre första var givna medan de andra fyra skulle gissas på. Alltså så här, HUS.... Då ringer först en person in och gissar på husbil. Nästa som ringer in gissar på husgrund och den tredje gissar på husrum. Trots att ordet består av sju bokstäver så gissar de på ord med sex eller åtta. Antingen är de bakfulla eller så har vi allvarliga problem med den kommunala skolan.

Trafikftullar, ja tack!

Va hemma i Stockholm i veckan och skulle hjälpa en vän att flytta. När vi skulle köra in till honom i stan så var det denna bild som mötte oss. Försök att ta dig fram med en liten lastbil här? Behöver man säga mer, eller är det självklart att vi ska ha vägtullar i Stockholm?

fredag, oktober 27, 2006

Ett år utan någon skillnad.

Idag är det ett år sedan kravallerna i Frankrike. Allt började med att två ungdomar, Zyed Benna och Bouna Traore, dog efter att de jagats av polisen i förorten Clichy-sous-Bois. Ett år senare har inget hänt för att minska det utanförskap som angavs som orsak till upploppen. Händelsen har nästan fallit i glömska och det verkar vara få som dragit någon lärdom av det som hände. Jag vet inte vad som ska krävas för att det enorma utanförskapet ska uppmärksammas och få en reell lösning. Men hur som helst, glöm inte Zyed och Bouna.

måndag, oktober 23, 2006

Ramadan och en integrerad muslim.

För er som inte vet vad ramadan är så ska jag bara kort ge er en kort inblick. Det är DEN största muslimska helgen och avslutningen på en månads fasta. Efter en månads hunger så är det dags att äta gott och festa. Jag har inte den bästa kontakten med den religiösa delen av mitt jag, så jag har skippat det där med fastan, men tar tacksamt emot den goda maten och festen. Idag har jag besökt släkt och vänner, blivit bjuden på likadan mat överallt och sitter nu framför TVn och päser. Känns syndromet igen. För andra brukar detta inträffa vid jul, för muslimer vid ramadan. Likheterna är fler. Den religiösa delen av högtiden har mer och mer fått stryka på foten. Istället är det en tid då man umgås och mår bra, med mycket mat.

Ja ja, snart är det jul oxå. Då ska här firas igen. Ja, för ni trodde väl inte att jag skulle missa att fira jul. Jag firar alla stora kristna högtider, och muslimska. Som jag ser det så gäller det att välja russinen ur kakan. Varför välja bort julbordet och klapparna för en sådan sak som att det inte är en muslimsk helg. Religionen är väl något som man ändå kan ha, men inom sig själv. Man kanske kan säga att jag är en integrerad muslim. En muslim som kombinerar det bästa ur två världar för att det ska vara bäst för mig själv.

Ciao.

onsdag, oktober 18, 2006

Arbetskraftsinvandring, ja tack.

Idag presenterade kommittén för arbetskraftsinvandring sitt slutbetänkande om just arbetskraftsinvandring, läs här. Kommittén föreslår att det ska bli möjligt att få ett tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd. De föreslår även att det ska bli enklare för gäststudenter att kunna stanna i Sverige och arbeta här. Samtidigt ska det bli möjligt för den som har en kompetens som det råder brist på i Sverige att under en besökstid av tre månader träffa arbetsgivare och söka jobb. Allt detta kommer bidra till att gynna samhällekonomin. Men frågan är om vi inte fortfarande är för restriktiva? Det är ju inte så att vi är ensamma i världen om att inse att det kommer att råda arbetskraftsbrist inom en snar framtid. Flera länder har börjat med lättnader för arbetskraftsinvandring långt innan oss. Vad skulle då få människor från andra länder att välja Sverige före, säg England eller Kanada? Är det vårt klimat som vi tror kan locka? Eller kanske våra låga skatter? Kanske tror vi att vårt företagsklimat är det som kommer locka? Sverige är ju inte direkt känt som ett entreprenörs Mecka eller som ett innovationscentrum.

Nej, vi måste nog börja ändra vår självbild innan vi börjar tala om arbetskraftsinvandring. Vi måste börja inse att vi inte kan locka människor hit med en attityd där vi tar emot människor med armbågen. Vi måste istället se att vi är i behov av kompetens och att vi är i behov av dem. Vi måste börja se på arbetskraftsmarknaden som en servicesektor där det gäller att locka till sig kompetens med atrraktiva erbjudanden som inte bara stannar vid lönekuvertet. Om inte vi har något speciellt att erbjuda, ja då skulle väl inte jag bli förvånad om de istället väljer ett varmt land med låga skatter. Då får vi nöja oss med att vara ett andra hands alternativ i den internationella konkurrensen för kompetens.

Andra bloggar om: , , ,

tisdag, oktober 17, 2006

Vänsterjournalister jublar, kulturen förlorar.

När Cecilia Stegö Chilo sa upp sig som kulturminister var det kulmen på en ordentlig hetsjakt. Å jag försöker inte försvara henne, hon klantade till det. Men vad som stör mig med hela historien är att hon sågs som en symbol för förändring av vänsterjournalister och därför gjordes jakten allt intensivare. Idag skriver flera ur vänsteralliansens mediakår att detta var väl för väl, nu blir det inga förändringar - Länge leve den socialistiska kulturmodellen. Aftonbladets Pelle Andersson skriver så här:
Jag tror att genomsnittsborgaren i Sverige trodde att alliansen i princip skulle behålla en traditionell socialdemokratisk kulturpolitik. De vill ha högkvalitativa public service-medier, välfyllda bibliotek, schysta föreläsningar hos den lokala ABF-föreningen och att Riksteatern kommer förbi med årets Lars Norén-pjäs.
Med det här synsättet är det tydligt att inga förändringar ska få ske. Och skulle en borgerlig regering göra några förändringar så är de av ondo. För om man följer Pelles argument så betyder det ju att regeringen skulle sälja ut biblioteken, ta bort möjligheterna för studieförbunden att driva verksamhet och ta bort allt vad kvalitet heter inom public service. Verkligheten är tvärtom. Alliansen vill ha en hög kvalitet när det gäller public service, men det är organisations- och finansieringsformerna som diskuteras. Även dess politiska frihet.

Även Åsa Moberg går i en debattartikel i expressen ut och använder samma sorts argument. Hon skriver om en strålande seger för public service. Jag ser det som en enorm förlust för svenska folket. Men jag har alltid haft skilda uppfattningar om skattemedlens vikt jämfört med vänsterjournalisterna. För dem är det som en stor syltburk där det bara är att hämta medel till allsköns konstigheter, bara det benämns som konst eller kultur. För mig är skattemedel nästan heligt. Det är hårt jobbande människors pengar som måste förvaltas ansvarsfullt och långsiktigt.

Andra bloggar om: , , ,

söndag, oktober 15, 2006

Underbara höst.

Jag älskar hösten när den är som idag. Solen skiner, det är inte varmt men inte heller kallt och löven börjar sakteliga skifta färg. Ska ut i skogen å kolla efter lite svamp. Å vad jag älskar sådana dagar.

Må bra!

torsdag, oktober 12, 2006

Orhan Pamuk, äntligen!


Nu är det klart. Den turkiske författren Orhan Pamuk får Nobelpriset i ltteratur. Jag är så glad att det spritter i hela kroppen. Pamuk är en av de författare som har inspirerat mig enormt mkt. Hans försvar av yttrandefriheten och kamp mot fundamantalister är ytterst hedervärd. Men om man inte vill läsa in massor av undertonder i hans texter så kan man också läsa hans böcker som vilken roman som helst. han är oerhört underhållande.

Jag är glad för att detta nobelpris kan sätta ljuset på Turkiet på ett helt annat sätt. Turkiet utmålas ofta som ett land där yttrandefriheten är helt satt ur spel och där kritiker inte existerar. Men Orhan Pamuk är ett levande exempel på att det är helt fel. Detta Nobelpris tvingar alla att omvärdera sin bild av Turkiet.

Så passa på nu och gör ert bästa bokköp på länge. Köp en, eller flera, böcker av Orhan Pamuk. Börja med Den svarta boken.

Andra bloggar om: , , , ,

onsdag, oktober 11, 2006

Äntligen har Torbjörn Gustavsson förståt

I dagens Corren skriver Torbjörn Gustavsson för första gången på väldigt väldigt länge ett inlägg som är värt att läsa. Annars har han bara ägnat sin tid åt att gnälla på den hemska Alliansen, men idag är han riktigt vass. Han skriver bl a att sossarna fortsätter sticka huvudet i sanden och beskyller väljarna, å inte sig själva, för valförlusten. D v s självinsikt=noll. Men hans bästa argument kommer när han skriver att LO måste bryta upp från s. Suveränt Torbjörn. Detta har jag länge hävdat. Läs bara det här braiga citatet:

LO måste ompröva sitt nära och långtgående samarbete med
socialdemokraterna. Ytterst handlar det om tilltron till LO-facken och deras
verksamhet. En facklig organisation vars ordförande sitter i knät hos ett
politiskt parti riskerar att underminera tilltron till facket som pådrivande
förändringskraft.

Jag har aldrig sett vitsen med att LO ska ha så starka band till s, men jag är väl bara en dum borgare. Fortsätter Torbjörn skriva så här så kommer jag nog ägna mer tid till hans kolumn.

Fuskare i regeringen

Ja då har även denna regering fått sina första skandaler. Direkt börjar ropen skalla "Avgå". Lars Ohly säger att regeringen består av en elit som sätter sig över lagar och regler. Han menar att den nya regeringen liknar kriminellas revansch i samhället, läs här. Men snälla vart finns allt vett. Visst har Maria Borelius gjort fel. Inga ursäkter om att hon inte haft råd hjälper. Att Cecilia Stegö-Chilò inte skulle batalt TV-licens var väl faktiskt inte en högoddsare. Hon har ju motsatt sig hela upplägget under lång tid. Själv har jag nog slarvat med TV-licensen under min tid som student, å handen på hjärtat hur många har inte gjort det. När det gäller kraven på avgång så har jag svårt att se någon rimm eller reson i det. Mona Sahlin köpte varor till sig själv för skattebetalarnas pengar och hon körde en bil som inte var skattad eller besiktigad. Bodström har tydligen också haft svart barnhjälp innnan sin tid som minister. Å alla andra skandaler som sossar gjort sig skyldiga till. För att inte tala om vänsterpartiet som godtog en riktig tungviktig kriminell som medlem. Jag talar om Stig Bergling, spionen. I jämförelse verkar obetalda tv-licenser som harmlösa.

Så, min analys blir att detta var inte önskvärt och det vore bra om de inte gjort som de gjort. Men oppositionens högljudda toner är inget annat än ett sätt att peka finger till väljarna å säga; Vad var det vi sa. Nu får ni dras med dessa omoraliska borgare å skyll er själva.

Andra bloggar om: , , ,

tisdag, oktober 10, 2006

Sansad valanalys möjlig med Micko.

I efterdyningarna av valrörelsen är det många som vill vara med å ge sin bild av vad det var som gick fel för sossarna i valet. De gjorde sitt sämsta val i modern tid, men utan att riktigt förstå varför. Många i den sittande eliten vägrar acceptera att de själva är den största orsaken och när de ska ge en förklaring så hamnar debatten i samma argument som de använde under valrörelsen. Samma argument som väljarna dissade. Nu har sossarna utsett en valanalysgrupp som ska gå till botten med detta. I denna grupp ingår Lena Micko från Linköping. Hon kan nog bidra med lite vett och sans till denna analys och kanske lära dem ett och annat. Hon kritiserade sossarnas idé om lagen om rätt till heltid och hon välkomnade hushållsnära tjänster. Hon har varit med och drivit fram ett Linköping där en stor andel av omsorgen sköts av privata entreprenörer. Hade sossarna på riksplan varit lite mer som de är i Linköping så hade valet blivit en riktig nagelbitare.

torsdag, oktober 05, 2006

Vad kostar makten?

Vad ska ett parti vara beredda att betala för att få sitta kvar vid makten? Tydligen väldigt mycket enligt socialdemokraterna i Norrköping. De har under en tid förhandlat med miljöpartiet och vänsterpartiet. Samtidigt har Miljöpartiet också förhandlat med den borgerliga alliansen i Norrköping. Miljöpartiets enda ingång inför förhandlingarna har varit en lista med 50 punkter. Sedan har de suttit med de två sidorna och sett vem som gett mest. Sossarna vann. De köpte 45 av 50 punkter. Bland dessa punkter finns gratis kollektivtrafik, kortare arbetstid, gratis frukost i skolan och miljöcertifiering av kommunens skogsbruk. Vänsterpartiet får också igenom en massa punkter. Mindre gymnasieklasser, fler anställda inom omsorgen och fler anställda inom skolan. Svaret på frågan var pengarna ska tas ifrån; Kommunen går ju med 200 miljoner plus. Sätt sprätt på dem. Skönt att höra att vänstern och mp är ansvarsfulla som vanligt. Läs mer här.

Mattias Ottosson, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, ser positivt på samarbetet och säger att de inte alls betalat ett högt pris, läs här. Nej Mattias, du och socialdemokraterna har inte betalat ett högt pris. Den kostnaden står Norrköpingsborna för. I en tid då behovet av ett ansvarsfullt styrandet behövdes så säljer ni ut er till kravlistor och spenderingstokiga fundamentalsiter. Och för vad? Enbart för att inte mista makten!

Till råga på allt så gör denna konstelation att SD blir vågmästare. Härligt Mattias. Inte är detta ett högt pris inte.

Andra bloggar om: , ,

Persson vägrar släppa taget!

Sverige har under de senaste tolv åren allt mer börjat likna en enpartistat, och Göran Persson har symboliserat dess envåldige härskare. Det var nog många som trodde att det skulle få ett slut då Persson på valnatten meddelade att han avgick. Men likt alla enpartistater så har den tidigare ledaren svårt att släppa taget och acceptera medborgarnas val. I flera omgångar har nu Persson varit ute å sagt att han inte tror att Alliansen kommer hålla ihop, han är t o m beredd att satsa en slant på det sägs det. Senast idag är han ute med en debattartikel i DN, läs här, där han i princip upprepar allt det som socialdemokraterna sagt under hela valrörelsen. Det går bra för Sverige, arbetslösheten minskar och företagandet ökar. Människan är otrolig. Det är just tack vare dessa argument som de förlorade valet. De stämmer inte överens med människors vardag. Samtidigt har Alliansen hela tiden hävdat att det går bra för Sverige, men vi såg att detta inte påverkade svenskens liv. Vad som var den stora skillnaden var att vi såg att alla plus i företagens kassa inte omsattes i jobb och det vill vi ändra på.

Nej, Persson är nu ute och cyklar. Löftet var att socialdemokraterna skulle bedriva en konstruktiv oppositionspolitik. Att upprepa alla de argument som fick dem utkastade från Rosenbad är inte konstruktivt. Tvärtom är det destruktivt. Men det speglar väl bara Persson. Han bryr sig mer om sig själv än vad han gör för svenska folket. Allt hans tal om att dra sig tillbaka till sitt gods får tydligen vänta för nu ska han vara bitter. Surt sa räven, när han blev utsparkad från Rosenbad.

Andra bloggar om: , ,

tisdag, oktober 03, 2006

Tragedi i Paradiset

Igår skedde ytterligare ett skottdrama i en amerikans skola. Denna gång i Paradise, Pennsylvannia. En helt vanlig familjefar flippar ut å skjuter flera skolflickor p g a en oförätt som begåtts för tjugo år sedan. Detta är tredje gången under en vecka som skottdramor med dödlig utgång sker i amerikanska skolor. Tyvärr så är det inte första gången vi får se sådana tragedier,å inte sista heller. Genast skriker svenska "experter" att detta kan ske i Sverige också, läs här. Jag hoppas de har fel, å jag tror faktiskt det. För en av anledningarna till att det sker i USA måste ha att göra med deras vapenlagar. Jag säger inte att allt går att skylla på det, men visst spelar det roll. Enkel tillgång till vapen är en förutsättning för att detta ska ske. Men med en stark vapenlobby så vågar inte politiker ta tag i frågan. Tvärtom så stärks många i sin tro att mer vapen är lösningen. "Om det går runt galningar där ute så ska jag skydda min familj genom att ha vapen hemma", ungefär så kan en vanlig amerikan höras resonera. Å jag har inte gripit detta ur luften. Jag har arbetat i USA å under en rundresa skulle jag bo hos en bekant och hans familj. De bodde i ett stort hus å hade det gott ställt. När jag skulle få min sovplats uppvisad så öppnar pappan i familjen en låst garderob och visar mig alla sina vapen. "You got to protect your family", var hans kommentar. När han sen fick reda på att jag var från Sverige säger han, "Oh, so you don´t like guns. Poor Sweden."

När nu så många brott begås med vapen i USA så borde väl en tuffare lagstiftning vara möjlig. Jag skulle faktiskt vilja se att vi inför tuffare internationella konventioner gällande handeldvapen. Dessa flyter okontrollerat kring i världen och det behövs bra kontroll. Därför kan det vara nödvändigt med internationella konventioner. FN skulle kunna vara en bra garant för att denna konvention efterlevs. Tyvärr så finns det många länder som skulle motsätta sig sådana påhitt. Hur många barn är vi beredda låta dö i skottdramor under tiden?

måndag, oktober 02, 2006

Läskigt valresultat i Österrike.

Nu är valet avgjort i Österrike. Socialdemokraterna firar, medan Folkpartiet gråter. Egentligen är det konstigt att inte alla gråter. S, liksom folkpartiet, tappar jämfört med förra valet. Skillnaden är att Folkpartiet tappar nästan 8 %. Vad som är riktigt skrämande är att FPÖ får över 11 %. Jurg Haiders förra parti, som nu fått en ny ledare i H.C. Strache, har gått från att vara lagom rasistiska till att bli hard-core ultra höger. Budskapen har varit tydligt, "Ut med dom" och "Vi vill inte ha dem här". Jurg Haider bildade ett nytt parti, BZÖ, som under valrörelsen tävlat med FPÖ om vem som kunnat ställa tuffast krav på asylsökande. BZÖ får c:a 4%. Tillsammans får alltså FPÖ och BZÖ nästan 16% av rösterna. Det här är läskigt. Jag förstår inte vad det är som är så lockande med budskapet om tuffare tag mot asylsökande. Tror någon på fullt allvar att en människa skulle rycka upp hela sin familj med rötterna och bege sig till ett nytt land, som dessutom har en en allmän opinion som är emot flyktingar, bara för att det är kul. Fy fan vad sur jag blir. Människor flyr för att de är tvungna. Det kan bero på krig, svält, miljökatastrofer, förföljelse å mykcet annat. Men huvudsaken är att de har flytt för att rädda sina liv. Vad är det då som lockar 16% av österrikarna att vilja ställa tuffa krav på dem? Jag vägrar tro att österrikarna är inhumana, men tydligen så vill de se en enkel förklaring på många problem, å då blir asylsökande en tacksam grupp att beskylla. För de kan ju inte svara tillbaka.

Under hela mandatperioden kommer jag därför att ägna min tid åt att se till så att de högerextremagrupper som nu börjar få fäste i den svenska politiken inte ska få växa sig starka. Jag kommer bemöta dem vart de än är och jag kommer tvinga dem att visa sina rätta ansikten. Genom att vara tysta så har vi också gett efter för deras krav. Vår tystnad är på ett sätt ett godkännande av deras perversa människosyn. Jag kan aldrig acceptera att vi ställer inhumana krav på människor som enbart är ute efter att förvekliga den mest grundläggande i människans natur, sökandet efter frihet och trygghet.