torsdag, november 23, 2006

Inbördeskrig eller inte?

Vad är det som händer i Irak? Varje dag dör massor av människor. Idag rapporterar media om 145 döda i ett bombdåd i Sadr-staden, läs här. Sedan invasionens början har massor av människor mist livet. Enligt hemsidan iraqbodycount.org så har ungefär 50 000 civila fått sätta livet till. En rapport som presenterades för en tid sedan i The Lancet menar att det är uppemot 600 000 dödsoffer, läs här. Till detta ska vi lägga alla säkerhetsstyrkor som dödas i olika attacker. Summan blir alltså ofattbar. Och i allt detta så står världen och debatterar om det försigår ett inbördeskrig eller inte. Med de dödssiffrorna så är det självklart att det inte går att säga annat än att det är ett inbördeskrig. Och som vanligt så är det civilbefolkningen som får lida mest.

Vad kan vi då göra? Ja för det första så måste Europa sluta gotta sig i USAs misslyckande. Nu är det klart att Bushs krig varit en katastrof ur alla synpunkter. Men vi behöver väl inte vara så skadeglada att vi inte kan bidra till att lindra civilbefolkningens lidande. Ska vi skicka soldater dit? Jag vet inte, men en fredsbevarande EU styrka kanske inte skulle vara så dumt. Vad vi än gör så måste vi göra gemensamm sak med USA för att stoppa våldet i Irak. Jag tror att landet kan få en stabil demokrati och att det är vad befolkningen vill. Då måste även Europa vara med och hjälpa till.

3 kommentarer:

Björn Olsson sa...

Tror att man ska citera The Lancets siffror försiktigt, de har fått en hel del kritik. Nu är ju även 50000 döda för mycket, men kritik mot USA:s Irakpolitik (som är berättigad) blir ofta rena fördömmanden och krav på att de ska lämna landet. Man måste se att det inte är amerikanerna som orsakat en stor del av våldet. Våldet är i stor utsträckning våld mellan folk och religionsgrupper som blossat upp efter att Saddams järnhand släppt sitt grepp. Om USA lämnar uteblir attackerna mot dem, men slutar våldet? Knappast det lär snarast öka.
Ett aktivare EU/Europa kan man alltid hoppas på. Kanske skulle en fredsstyrka från EU ha mer legitimitet. Men bara kanske, kom ihåg att man sprängde FN:s högkvarter i Irak och att de som terroriserar amerikanerna knappast ser en polsk eller svensk soldat som mer önskvärd.
Problemen är många men några enkla lösningar finns knappast.

Muharrem sa...

björn,

jag håller med om att Lancets siffror ska tas med en nypa salt, men sanningen är troligen att antalet dödsoffer ligger någonstans mellan 50 000 och 500 000. USA bör heller inte lämna Irak, tvärtom tror jag de behöver stärka sin närvaro under en övergångsperiod för att stabilisera läget till dess att Iraks säkerhetsstyrkor kan ta över. USA måste också sätta enorm press på Iraks regering. Nu finns det ledare som använder sitt inflytande till att spä på konflikten. Privata miliser utför dåd på regeringsmedlemmars uppmaning. Detta måste få ett stopp. Regeringen måste se till hela landets bästa, vilket inte sker. Detta är anledningen till att jag ser Irak som ett inbördeskrig.

Staffan sa...

Klart man ska ta alla uppgifter från Irak idag med en nypa salt. Men "kritiken" som Lancet har fått har inte varit på vetenskaplig grund. Den ahr varit politisk i alllra högsta grad.

Från forskarhåll är metoderna som användes inte ifrågasatta. Sannolikheten är mycket stor att antalet döda ligger mellan 400.000 och 900.000. Att IBQ skulle lyckats hitta alla dödsfall genom medierna är extremt osannolikt. Det är inte seriöst att bara hänvisa till att Lancet fått "kritik" för att ifrågasätta resultatet.

Jag vill inte hålla med om att kritiken mot USA präglas av skadeglädje. Det är ett billigt knep av de som från en början stödde kriget (som ju idag framstår som ett gigantiskt misstag) att vi som proitesterade och fortfarande gör det är glada över att det gått på tok.

Det är inte USA-hat som skapar protesterna. Det är smarare önskan om att spara människoliv. Vi sa att det skulle bli katastrof. Det blev katastrof. Men det gynnar ingen. Det glädjer ingen. Tvärtom.

Ni har dock rätt i att Irak behöver omvärldens stöd. Men USA måste lämna landet. Idag bidrar sannolikt USA:s närvaro med större problem än hjälp. Det betyder ju inte att problemen försvinner emd USA:s uttåg. Men det är nog ett nödvändig steg.

Jag vet faktiskt inte hur situationen ska bli bättre. Som sagt, det finns inga enkla lösnignar.