onsdag, februari 22, 2006

Så hånas marknadsekonomin

Att se på Skandias stämma igår var en pers. Männsikor grät och beklagade sig över att detta stolta svenska företag nu skulle bli utländskt. Afrikanskt till råga på allt. Det kändes helt absurt att skåda. Hela upprinnelsen fram tills igår har varit kantad av nationalistiska hyllningar och det har riktats misstankar mot Old Mutual om vad de verkligen har i kikaren. Flera gånger har kritik riktats mot att företaget varit Sydafrikanskt, med allt vad det skulle föra med sig??? Och även kritik mot företagets stabilitet har väckts. Kan ett Afrikanskt bolag verkligen vara så starkt att det kan sköta ett anrikt svenskt företag? Snälla ni, företaget har funnits i mer än 150 år.

Vad som glöms bort här verkar vara att det inte var sydafrikaner som lyfte bort bonustaket. Det var inte sydafrikaner som förde aktieägarna bakom ljuset. Det var svenskar. Vanliga "hederliga" svenska pojkar som spottade på varenda pensions- och aktiesparare. När det senare väcks krav på de svenska pensionsfonderna att inte sälja sina aktieandelar så vill Aktiespararna att vi kringgår en grundläggande marknadsekonomisk grundregel. Att inte favorisera någon på grund av nationalitet. Om jag sparar pengar i en pensionsfond gör jag det för att jag vill ha avkastning. Inte för att de ska involveras i nationalistiska skumraskaffärer. Nej, fy skäms Aktiespararna.

Detta är inte det enda beviset på att nationalitet och företag sammankopplas alltoftare i världen.
Lakshmi Mittal, en indisk stålmagnat, har lagt ett fientligt bud på Arcelor, ett europeiskt stålkonglumerat. Mittal har genom sitt företag Mittal Steel tidigare köpt upp en hel drös med stålföretag och är nu störst i världen. Genom sitt uppköp av Arcelor skulle Mittal kontrollera 10 % av världens stålmarknad. Detta försök till uppköp har väckt ilska i många delar av Europa.

I ett TV-framträdande sa Dominique de Villepin så här,
"Economic patriotism is the mobilisation of all the participants, of all those
concerned, the shareholders but also the company bosses"
Han manar alla att passa sig för utländska attacker på "deras" företag. Jean-Claude Juncker, Luxemburgs premiärminister, har också han uttryckt sin oro inför detta uppköp. Hela affären är nu så infekterad att den även nått till EU-kommissionen. Det hela handlar om vilka värderingar som ska styra företaget. Många hävdar att Lakshmi Mittal inte kan ta vara på det europeiska arv och de traditioner som Arcelor för med sig.

Vänder vi på hela steken så ser det ut på ett helt annat vis. Europeiska företag ägnar sig åt uppköp efter uppköp utomlands och hyllas för detta i hemlandets tidningar. Svensken känner en stolthet när Ericsson köper upp teleoperatörer i andra länder och vi ägnar inte en tanke åt vad "våra" företag sysslar med i andra delar av världen.

Jag tycker det hela stinker av imperialism och detta är verkligen inte värdigt länder som kallar sig för liberala marknadsekonomier. Nej, jag stöder Old Mutual i deras köp av Skandia och önskar dem all lycka å framgång. Jag hoppas även att Lakshmi Mittal lyckas med sitt uppköp av Arcelor. Kanske lite för att jag vill se minen på de "stora europeiska ledarna" när en indier köper deras kronjuveler.

“I see steel as a normal business. So far that has been a great formula for
success.”
Lakshmi Mittal

Inga kommentarer: