onsdag, februari 08, 2006

Rädslan styr förorten

Kom precis hem från ett möte, arrangerat av trygghetsrådet i Berga. Syftet med mötet skulle väl vara att beskriva deras arbete med att öka tryggheten. Trodde inte det skulle vara så välbesökt, men där fanns väl ett femtiotal personer. Det började med att en man från polisen gick igenom lite fakta kring Berga och sedan var det en fältsekreterare från trygghetsrådet. Efter det så gick politiker och tjänstemän fram och presenterade sig. det hela avrundades med en man från trygghetsrådet i Johannelund. En typisk medelålders man som tyckte om sin egen röst och skröt om sitt arbete. Trots allt skryt så visade det sig att de hade kämpat i flera år för att få några buskar nedskärda. Plötsligt så är det en kvinna i publiken som ber att få ordet och säger " - Vi bor ju i Berga, så varför berättar du om Johannelund för oss". Han försvann väldigt fort från scenen och sen var det kört. Gick inte att få ordning på det hela. Alla hade sýnpunkter och ville veta vad som gjordes. Polisen försökte tala om att Berga ändå var ett trevligt ställe att bo på. Det spela ingen roll om du "- heter Johansson eller Pettersson. Eller Muhammedsson". Kunde se han stolta min då han kommit ihåg att få in integrationsperspektiviet också.

Mötet blev en parodi på hur ett offentligt möte går till. Stela byråkrater som kommer med sjuka komméntarer och en otålig publik.

Vad som skrämde mig var att så många upplevde en rädsla i sitt bostadsområde. De flesta som sa något sa att de upplevde en det ena en det andra som skrämmande. Ingen kunde direkt sätta fingret på vad det var som skrämde dom, men de var ändå rädda. Jag undrar varför vi är så rädda? Eller kan det vara så att rädslan är ett större problem i förorten? Jag tror nog att det kan vara så. Berga är en av de förorter som aldrig någonsin benämns på ett positivt sätt. Det är klart som fan att det till slut sätter sig i de boendes medvetna. Trygghetsrådets förslag var att öka belysning, rusta upp och skapa en vi-känsla. Låter jättebra. Men det måste också finnas en bild utifrån som förändras. Berga får inte förknippas med brottslighet och misär. För i verkligheten är det tvärtom.

Inga kommentarer: