onsdag, februari 01, 2006

Är bilderna av Muhammed fel?

Jyllands-Posten har fått uppmärksamhet i hela världen. Jag tror inte att de velat ha det på det sätt som det blivit, men nu är det så. Har de då gjort något fel. Nej! Absolut inte! De har all rätt att publicera precis vad de vill. Det är vad demokrati och yttrandefrihet handlar om, oavsett om deras syfte var att provocera eller skapa debatt. Anders Fogh Rasmussen och Jyllands-Postens redaktör gör rätt i att inte be om ursäkt för publiceringen. Det är också skrämmande att många islamska grupper fortfarande väljer att inte godta ursäkten om att avsikten inte var att kränka muslimer. De scener som utspelar sig runt om i den muslimska världen är helt förkastliga. Att utsätta ett land för politiska påtryckningar för saker som en fri tidning gjort är inte förenligt med demokrati.

Nu har tyvärr historian fått en läskig och bitter eftersmak till. Franska tidningen France Soir uppger att de ska publicera samtliga bilder från Jyllands-Posten. Inte för att kränka muslimer, utan för att det är demokratiskt korrekt. Rasistiska organisationer i Sverige hakar på denna trend och uppmanar sina medlemmar att skicka in sina bilder av Muhammed för publicering i Sverige. Jag kommer fortfarande att försvara deras rätt att göra det. Alla har rätt att publicera dessa bilder, men det skrämmande är att jag är övertygad om att det nu inte handlar om det ädla syftet att försvara demokratin eller värna yttrandefriheten. Nu har det hela fått en smak av islamofobi. Le Pen och andra franska suspekta politiker har redan utnyttjat situationen och argumenterat för begränsningar i franska muslimers frihet. Och i Danmark har Dansk Folkepartis ledare, Pia Kjærsgaard, kallat danska muslimer för landsförrädare. Denna islamofobi är skrämmande att se. Den är väl inarbetad i flera europeiska länder och tar sig olika skepnader hela tiden. Detta sker samtidigt som antisemitismen i Europa också ser en kraftig ökning. När det gått mer än sextio år sedan förintelsen så är det otäckt att se att det fortfarande finns människor som förnekare dess förekomst och att denna skara ökar i antal.

Trots den tydliga inriktningen mot andra religioner så är det är inte några kristna europeiska fundamentalister som står bakom dessa attityder. Det är inskränkta människor som försöker sprida en rasistisk skrämselpropaganda. I tider av oro och dålig ekonomi så kryper dessa personer fram. De säger sig försvara den nationella kulturens renhet och historia. Dessa grupper tillhör ett demokratsikt samhälle lika lite som fundamentalistiska muslimska grupper. Yttrandefriheten är något att slås för, men den inte får utnyttjas för dunkla egenintressen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Greetings from California! I'm bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can't wait to take a look when I get
home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even
using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome site!
Check out my weblog - swollen ankles flying

Anonym sa...

Causes of carpal tunnel syndrome admit secondhand
oftentimes through and through the trend of your day, should be within your
quick gain.

My website carpal tunnel doctor Istachatta
Feel free to visit my blog : carpal tunnel doctor Istachatta

Anonym sa...

Most acute nerve pain resulting from injury & backaches.
Chronic nerve pain, though, seem to be treated in the back,
hips and buttocks which very often shoots down the arms back toward the floor.
This type of pain in the body, reduces pressure on the spine.
Most nerve pain goes away. Degenerative discsDegenerative disc disease, it may be
more best for your particular condition. If you are doing and how to lift with good results so far.
Catching the damage that is concerned, proper width and depth are
just a little about how your clothes are tight.


Visit my webpage acupuncture back pain Cason
Feel free to visit my website acupuncture back pain Cason