måndag, februari 13, 2006

Parabolen

Måste fortsätta där jag slutade igår. Genom att tala om den nya parabolen. Sitter å kollar på en turkisk såpa, Kurtlar Vadisi, (Vargarnas dal). Den handlar om olika maffiafamiljer som gör upp om herraväldet i Istanbul. Serien har tydligen tagit Turkiet med storm. Vad som gör den så populär är inte det klassiska maffia temat, utan att de väver in allt möjligt i den. Ena stunden talar de om hur de ska "ta hand om" en motståndare för att i nästa prata om Irak-kriget. Eller när de talar om koruptionen inom det turksiak polisväsendet. Det är en väldigt underhållande serie, men ibland har den alldeles övertydlig propaganda.

Nu har det tydligen gjorts en hel långfilm med samma tema. Den utgår från en verklig händelse, men tappar ganska fort all verklighetsbasering. Ett gäng turkiska militärer blev i början av Irak-kriget kvarhållna i Irak av amerikanska militärer. Detta väckte kraftiga protester i Turkiet och filmen tar fasta på det. Självklart så finns det en "god" turk som återupprättar den turkiska hedern och ger igen på de dumma amerikanerna. Kanske ser filmen om jag får möjlighet. Den har tydligen blivit en jättesuccé i Turkiet, men också utomlands.

Det är riktigt spännande att zappa mellan de olika kanalerna. Går att hitta allt möjligt. Fann en kanal som heter Dogu TV (Öst TV). De sänder från landets östra delar. Ett område som är underutvecklat och fattigt jämfört med resten av landet. Här går det att se lite allt möjligt. Är som en turkisk version av Kanal Lokal. Ena stunden har de en skitdålig video med en lokal talang och andra studen så visar de en suddig inspelning av något kulturevenemang. Som sagt, Kanal Lokal fast från Turkiet.

Inga kommentarer: