söndag, februari 12, 2006

In the ghetto

Är hemma hos föräldrarna i förorten nu. Ska på partistyrelse imorrn, så jag tänkte hälsa på päronen först. Det känns som om Vårby Gård fortfarande är hemma. Kanske så att förorten aldrig går att tvätta ur en. Det är lite konstigt, men när jag kommer hit eller träffar någon från förorten så får jag direkt brytning. Det är Rinkeby-svenskan som kryper fram. Alla andra dagar är den dialekten fötryckt, men ibland får den chansen att ta över. Ey len, värsta grymma guzzen.

Päronen har skaffat ny parabol. det räckte inte med 20 kanaler, nu har de drygt femtio turkiska kanaler. Rätt häftigt ändå. Det finns en kanal för alla. Gillar du såpor så finns det en, turkisk musik då finns det fler. Gamla klassiska turkiska filmer, en till. Ja, ni förstår. Det häftiga är ändå att det går att sitta i Vårby och titta på samma filmer som de gör i Turkiet, samtidigt. Världen är verkligen liten. Men finns det någon fara i detta mediala utbud. Jag tror att många invandrare väljer att titta på tv från hemlandet, istället för svensk TV. De missar så mycket av det som sker kring dem varje dag för att de istället vill veta vad som händer i det gamla hemlandet. Många vet nog inte hur den politiska spelplanen i Sverige ser ut, men de kan säkert räkna upp varenda sketen wanna-be politiker från hemlandet. En situation som jag tror stärker utanförskapet. Samtidigt så är det ju ett fritt val som man gör. Jag har ingen rätt att säga till någon vad de ska titta på. Freedoom of choice. Men jag frågar mig själv varför intresset för Sverige inte är lika högt som det är för hemlandet? Här kan jag tyvärr inte ge något enkelt svar. Det går alltid att skylla på att den strukturella diskrimineringen stänger ute folk. Resultatatet blir att invandrare till slut stänger ute sig själv. Eller så kan vi skylla på att Sverige inte är ett land som välkomnar annorlundaskapet. I Sverige ska alla vara lika, annars så får du sitta i förorten med en parabol utan koll på något. Eller så kan det faktiskt vara så att folk inte tycker att svensk tv passar alla smaker. Varför skulle annars massor av människor ge dyra pengar för att få se ett annat utbud. Jag vill nog tro på det senaste. Utbudet är så pass stort att alla finner något som faller dem i smaken. Marknadskrafterna har insett att männsikor är olika och kräver sin personliga stil. Även vid tv tittande. Åter igen bevisar marknadsekonomin att den är överlägsen. Tyvärr så har Sverige inte vaknat till detta på alla plan. Öka utbudet av media, så är jag övertygad om att fler invandrare skulle intressera sig för Sverige.

Funderar på att skaffa en egen parabol. Är trött på det begränsade utbudet vi ändå har i Sverige. Nystarten av en svensk kanal hypas upp som värsta grejen, medan det i Turkiet poppar upp en ny varje dag.

Får se vad grannarna kommer säga när de får en äkta "parabol-blatte" till granne.

Inga kommentarer: