tisdag, februari 21, 2006

Auktionsfeber & second-hand folk

Va på auktion ida. Skulle köpa en lampa till köket. Skitfrän 50-talare. Tyvärr så var jag inte ensam om att tycka den var fin, så jag fick den inte. Istället var det en girig auktionshandlare som skulle ha den å säkert lura någon stackare att köpa den för minst dubbla priset. Ibland är kapitalism hemskt, speciellt när jag inte får min kökslampa ;)

Tycker annars det är jättehäftigt att gå på auktioner. Massa människor som är ute efter just det där speciella fyndet som ska göra dem rika. Hittar man sen något så stiger spänningen ännu mer. När det är dags att bjuda så är det nästan olidligt. Mer än en gång har jag ryckts med i stundens hetta å bjudit mer än jag ville eller skulle. Det hela utvecklas på något konstigt vis till en drabbning mellan två personer. Man vill inte låta den andre få tillfredsställelsen av att norpa något från en. Istället vill man vara den som går segrande ur striden. Kanske en nördigare variant av riddartorneringar.

Vad som slog mig idag var att det fanns inte så mycket fina saker att köpa. När jag började gå på auktioner för c:a 7 år sedan var det antikviteter och kvalitetsprodukter. Nu är det mest skräp. Loppmarknaden har flyttat från gatan till finare lokaler, med utropare. Min pappa har försökt göra mig uppmärksam på detta, men det var först idag som det slog mig. Man kunde köpa IKEA pallar, gamla sketna trasmattor, trasiga TVs, Billy-bokhyllor å t o m gamla slitna täcken. Å människor flockas för att handla här. Vad är det som har hänt? Svensken har blivit en second-hand männska. Vi hade råd att handla nu, dyra varor, men nu är vi hänvisade till att handla våra täcken på auktioner. Det hela är som ett läskigt skådespel där aktörerena är de människor som försöker få vardagen att gå ihop. Detta är det Sverige som socialdemokraterna inte vill erkänna. Detta är resultatet av deras maktfullkomlighet.

Hela vår tillvaro har blivit präglad av en ständig kamp för att få slantarna att räcka månaden ut. Handla mat på Willy´s, Netto eller Lidl. Kläder på Dressman, Kapp-Ahl å Cubus. Semesterresorna går till Bulgarien, Rumänien och Turkiet. Inte för att vi vill, utan för att vi måste. Svensken som är väldigt kvalitetsmedveten har degraderats till att åsidosätta kvalitet för pris. Vi lever i en illussion av att vi har det bra. Bra hade vi det när vi kunde handla den mat vi ville, klä oss i de kläder vi ville och resa vart vi än ville.

Detta Sverige är för längesedan borta. Vad vi har att se fram emot är istället ett liv som second-handare. I alla fall om vi inte får en ny regering.

3 kommentarer:

Joel Ringbo sa...

Håller med dig när du skriver att det är hemskt när "...hela vår tillvaro har blivit präglad av en ständig kamp för att få slantarna att räcka månaden ut. Handla mat på Willy´s, Netto eller Lidl...". Jag längtar till den dag då alla handlar sin mat på ICA!

Muharrem sa...

Välkommen hit Joel ;)

Anonym sa...

Hi, Found a cool news widget for our blogs at www.widgetmate.com. Now I can show the latest news on my blog. Worked like a breeze.